“Moorden zijn een teken dat Mexico de oorlog tegen drugs wint”

De 4200 moorden die de voorbije 18 maanden in het Mexicaanse drugsmilieu werden gepleegd, zijn een teken dat de militaire aanpak van de drugsmaffia loont. Dat is het standpunt van de Mexicaanse regering. Mensenrechtenorganisaties zien geen einde komen aan de geweldspiraal.
De gewelduitspattingen in het drugsmilieu maken duidelijk dat de overheid “de oorlog aan het winnen is” en dat de kartels “vertwijfeld” zijn, analyseerde de Mexicaanse procureur-generaal Eduardo Medina eerder deze week. Hij deed zijn uitspraak naar de moord op zeven politiemensen dinsdag (27 mei) en de vondst van afgehakte hoofden en lijken met martelsporen.

Nadat hij in december 2006 aan de macht was gekomen, wierp president Felipe Calderón 20.000 soldaten en meer dan 5000 agenten van de federale politie in de strijd tegen de machtige drugsmaffia in zijn land. “We zijn in oorlog”, heeft de president herhaaldelijk laten horen.

De ordediensten hebben al verscheidene drugsbaronnen opgepakt, maar het lijkt erop dat die snel weer vervangen worden. Er komen steeds meer gewelddadige confrontaties tussen het leger en drugssmokkelaars.

De dodentol loopt schrikbarend hoog op. Veel slachtoffers horen thuis in het drugsmilieu. Maar er zijn ook al meer dan 400 militairen en agenten gedood sinds de ambtsaanvaarding van Calderón.


Straatje zonder einde



Mensenrechtenorganisaties klagen dat er ook almaar meer meldingen komen van willekeurige aanhoudingen, martelingen, verkrachtingen en moorden door leden van de ordediensten.

“De regering zegt dat ze aan de winnende hand is, maar ik zie daar geen aanwijzigen voor” zegt veiligheidsexpert José Nieto. “Het lijkt er ook niet op dat de aanpak ergens toe leidt. Dat is alarmerend.”

Nieto vindt dat de Mexicaanse regering van strategie moet veranderen. “Er moet aandacht komen voor andere aspecten: de professionaliteit van de politie, het witwascircuit en de overheidscorruptie.”

Ook het Mexicaanse parlement keurde op 21 mei een motie goed waarin de president de opdracht krijgt zijn aanpak van de misdaad in het land te “herdefiniëren” om “de rust en de rechtsstaat te herstellen.”

De parlementsleden waren onder meer opgeschrikt door de moord op de chef van de federale politie, Edgar Millán, begin deze maand. Hij was de hoogste vertegenwoordiger van de ordediensten die de voorbije 12 maanden werd omgebracht door de drugskartels.

De drugshandel in Mexico groeit al sterk sinds het begin van dit decennium. Calderóns voorganger Vicente Fox (2000-2006) zette ook al het leger in tegen de drugssmokkelaars, zij het op kleinere schaal. Tijdens het bewind van Fox werden in het drugsmilieu 9.000 mensen vermoord.

Volgens de Mexicaanse overheid verdient de georganiseerde misdaad ongeveer 6 miljard euro per jaar met de smokkel van drugs naar de VS. Mexico geeft per jaar ongeveer 2,5 miljard euro uit aan de strijd tegen misdaadbendes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.