"Mensenrechtensituatie in Colombia verslechtert”

De mensenrechtensituatie in Colombia is nog altijd heel ernstig en verslechtert nog. Dat zeggen de leden van de Internationale Verficatiemissie die de voorbije week het land in acht groepen doorkruisten.

“Ik heb Colombia zes keer bezocht sinds 2006, en ik ben nog altijd geschokt omdat er geen beterschap is”, zegt Denis L’Anglais van Advocaten zonder Grenzen Canada. De missie telde veertig leden uit vijftien landen. 

Het Informatiesysteem over Aanvallen op Mensenrechtenverdedigers in Colombia (SIADDHH), een niet-gouvernementele groep, telde in 2009 32 moorden en 174 aanslagen op activisten die het in Colombia opnamen voor de mensenrechten. Tussen juli 2010 en mei 2011 stegen die aantallen tot 54 moorden en 255 aanslagen.

Genocide

“Er vindt een genocide plaats in Colombia”, oordeelt Mirta Acuña de Baravalle van de Moeders en Grootmoeders van de Plaza de Mayo, een mensenrechtenorganisatie uit Argentinië. Ook zij was al meermaals in Colombia.

De huidige Colombiaanse regering onderneemt wel degelijk iets tegen de wantoestanden die al decennia heersen in het land. De inlichtingendienst DAS, die betrokken bleek bij het afluisteren van journalisten, oppositieleden en mensenrechtenorganisaties, werd in november ontbonden. Er kwamen rechtszaken tegen twee directeurs van de organisatie. María del Pilar Hurtado leeft nu in ballingschap in Panama en Jorge Noguera werd in september veroordeeld tot 25 jaar cel voor zijn banden met extreemrechtse groepen. Volgens het oordeel had hij de doodseskaders voorzien van lijsten met namen van academici, vakbondsleden en andersdenkenden, die nadien vermoord werden.

Bernardo Moreno, de secretaris van voormalig president Álvaro Uribe (2002-2010), is gearresteerd, terwijl het parlement een onderzoek is begonnen tegen Uribe zelf. Er loopt ook een ander onderzoek rond 2500 gevallen van moorden door soldaten op jonge burgers die daarna gepresenteerd werden als guerrillastrijders.

Nieuwe wind

President Juan Manuel Santos, de voormalige defensieminister van Uribe, die in augustus vorig jaar werd ingezworen als nieuw staatshoofd, noemt de bescherming van de mensenrechten “een essentieel en democratisch engagement.” Santos heeft ook vaart gezet achter de goedkeuring van een wet die honderdduizenden kleine boeren moet helpen die van hun grond zijn verdreven door paramilitaire groepen, grootgrondbezitters en mijnbouwbedrijven.

Maar er worden weer meer mensen vermoord die opkomen voor de teruggave van die akkers of die zich verzetten tegen nieuwe mijnbouwprojecten. President Santos voert een beleid dat de mijnbouwindustrie moet stimuleren, en dat brengt de collectieve grondrechten van inheemse boeren in het gedrang, zegt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Volgens de organisatie heeft de Colombiaanse overheid 233 mijnbouwconcessies verleend die ruim 250.000 hectare beslaan in 117 indianenreservaten.

Leden van de verificatiemissie hadden op 1 december een onderhoud met vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering. Nadien stelde het Spaanse parlementslid Mauricio Valiente, een van de leden van de missie, dat er “meer onderzoekers, aanklagers en middelen nodig zijn” om de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Colombia bij te staan. Volgens Valiente is er ook meer politieke wil nodig, en moeten de politiek verantwoordelijken de ernst van de situatie ten volle erkennen.

Hogeresolutiefoto op http://ipsnoticias.net/fotos/derechos_humanos_035.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.