Meer geweld te verwachten in Kaapstad

Duizenden allochtone inwoners van Kaapstad hebben hun toevlucht gezocht op politiebureaus, in kerken en in kampen van de gemeente. Allochtonen in de sloppenwijk Du Noon hebben van de lokale bevolking te verstaan gekregen dat ze op 10 juni vertrokken moeten zijn.
Het geweld dat begon in Gauteng is inmiddels ook in Kaapstad uitgebarsten. Op mei 28 had de gemeente Kaapstad al meer dan achttienduizend vluchtelingen geregistreerd die uit arme buurten waren vertrokken nadat hun huizen of winkels waren vernield. Volgens ooggetuigen zijn er ook mensen vermoord.

Vastbesloten te blijven



Sommige inwijkelingen zijn echter vastbesloten te blijven. “Ze moeten me neerschieten als ze me weg willen hebben”, zegt Lukas Mwashekele fel. Hij kwam 15 jaar geleden uit Namibië maar is al lang Zuid-Afrikaans burger. Hij woont in de voorstad Du Noon, waar op 22 mei het geweld losbarstte. Mwashekele heeft een succesvol bouwbedrijf en een café in de overwegend door Xhosa bewoonde wijk. Nu zijn de meeste winkels leeg en de straten bezaaid met scherven en puin.

Volgens Mwashekele is het nog niet zo erg als in 2001. “Toen moesten we echt geëvacueerd worden en hebben we maanden in een vluchtelingenkamp gezeten. Dat doe ik nooit meer. Onze huizen en bedrijven werden volledig geplunderd en de politie heeft niets gedaan. Het was vreselijk moeilijk om alles weer opnieuw op te bouwen, maar dat zal niet nog eens gebeuren. Nu vecht ik terug, en de buren weten dat.”

Geplunderde winkels


Bijna alle - overwegend door Somali’s en Chinezen gerunde - winkels zijn geplunderd. Ironisch genoeg moeten de inwoners van Du Noon nu zelf een kwartier rijden om eten te kunnen kopen. “Wat me boos maakt, is dat ze daar ook nog over klagen”, zegt Mwashekele. “Ze snappen niet dat dit het gevolg is van hun eigen daden!”
“We geven ze tot 10 juni de tijd om te vertrekken. Daarna willen we geen enkele vreemdeling in Du Noon zien. Degenen die blijven zullen de gevolgen moeten dragen.”

Mwashekele is niet bang, ook al weet hij dat veel immigranten anonieme dreigbrieven hebben gekregen waarin ze werden opgeroepen om voor 10 juni hun biezen te pakken. Wie daar achter zit, weet hij niet. “Het komt uit de gemeenschap, dat is zeker. Maar we weten niet hoe veel mensen ons weg willen hebben.”

Elias, een andere bewoner van de wijk, vindt het terecht dat de buitenlanders vertrekken. “Ze stelen onze banen en brengen drugs binnen”, zegt hij. Voor zijn ogen worden vrouwen en kinderen in een politiebusje geladen, terwijl 25 gewapende agenten de omstanders in de gaten houden. Als het busje wegrijdt beginnen de omstanders te roepen en met hun vuisten te zwaaien. Ook Elias.

“We willen ze niet doden, het zijn onze broeders. Maar ze moeten begrijpen dat ze weg moeten. De buurt moet schoon” zegt hij als de gemoederen bedaard zijn. “We geven ze tot 10 juni de tijd om te vertrekken. Daarna willen we geen enkele vreemdeling in Du Noon zien. Degenen die blijven zullen de gevolgen moeten dragen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.