Meer aandacht voor vrouwenkwesties in Sri Lanka

De Sri Lankaanse oppositie heeft volgens vrouwenrechtenactivisten een “grote stap voorwaarts” gezet met een manifest over vrouwenrechten. In april worden er in Sri Lanka parlementsverkiezingen gehouden.
Politieke manifesten worden vaak met cynisme onthaald, maar in Sri Lanka klinken nu positieve geluiden over het document van het Verenigd Nationaal Front (UNF), de grootste Sri Lankaanse oppositiepartij.

“Dit is een grote stap voorwaarts”, zegt Kumudini Samuel van het Vrouwen & Media Collectief (WMC). “Het is interessant dat sommige van de vrouwen in de oppositiepartij ook actief zijn op het gebied van vrouwenzaken. Ze hebben onze zorgen serieus genomen.”

Het manifest belooft de oprichting van een bank waar vrouwen terecht kunnen voor microkrediet, microverzekeringen en huisvesting. Er moeten opvanghuizen komen voor misbruikte vrouwen en kinderopvangcentra om werkende moeders tegemoet te komen.

Zwangere vrouwen moeten flexibele uren kunnen werken en migranten krijgen betere sociale bescherming. Ook dienen vrouwen, als ze hetzelfde werk doen als mannen, daar evenveel voor betaald te krijgen.

Moederrol



Het document laat ook zien hoe groot de bijdrage van vrouwen aan de Sri Lankaanse samenleving is. Zo is 54 procent van de professionals in het land vrouw. Dat geldt ook voor 58 procent van de universiteitspopulatie en 95 procent van de werknemers in de kledingindustrie.

Ongeveer 65 procent van de Sri Lankanen die in het Midden-Oosten werken, is een vrouw en ook in de theesector zijn vrouwen dominant, staat in het document. De economie van Sri Lanka is grotendeels afhankelijk van de export van kleding en thee, en van het geld dat migranten naar huis sturen.

“Vrouwen vormen de ruggengraat van de economie, maar we zijn nog ver verwijderd van gelijke rechten voor mannen en vrouwen”, zegt vrouwenrechtenactivist Nimalka Fernando.

In januari presenteerde de regerende Vrijheidspartij van Sri Lanka (SLFP) ook een document waarin zijdelings aandacht was voor vrouwenrechten. In dat document werd gesproken over “het erkennen van de rol van de moeder.”

Fernando noemt dat document patriarchaal en feodaal. “Het is niet goed genoeg. De SLFP ziet vrouwen altijd alleen in hun rol in een traditioneel gezin, waarbij de moeder gewaardeerd moet worden. Niemand heeft het over het verdelen van de lasten. De UNF richt zich op het verbeteren van de positie van de vrouw.”

Zelfs als de UNF de parlementsverkiezingen verliest,  zegt Fernando, zullen parlementariërs van de partij zich blijven inzetten voor de vrouwenkwesties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.