Mali: na de interventie, de donorconferentie

Op woensdag 15 mei organiseren de Europese Commissie en Frankrijk een donorconferentie voor Mali in Brussel. De Malinese regering vraagt aan Europa en andere internationale partners om bij te dragen aan de 4 miljard euro die ze nodig heeft voor haar ontwikkelingsprogramma. Middenveldorganisaties hebben andere prioriteiten.

Het doel van de donorconferentie is, volgens de website Euractiv, om 1,9 miljard euro op te halen. Dat is de helft van het bedrag dat de overgangsregering zegt nodig te hebben om het ontwikkelingsplan voor 2013-2014 te financieren. Ondertussen, staat er op de website te lezen, hebben de VN minstens 222 miljoen euro nodig om voor onmiddellijke voorzieningen voor de vluchtelingen te kunnen zorgen.

Het humanitaire agentschap van de VN heeft vorige week gemeld dat er 475.000 mensen weggevlucht zijn uit de noordelijke regio’s van het land als gevolg van het conflict en de voedselonzekerheid.

Positie van middenveldorganisaties en actiegroepen

De Malinese middenveldorganisaties en actiegroepen Conseil National de la Société Civile du Mali (CNSC), Forum des ONG Internationales du Mali (Fongim) en Forum des Organisations de la Société Civile (FOSC) willen samenwerken met de donoren om hun bezorgdheid uit te drukken op het vlak van humanitaire en ontwikkelingshulp in Mali.

De organisaties raden de Malinese regering en donoren aan om zowel op korte als lange termijn naar oplossingen te zoeken. Eerst en vooral moeten de eerdere interventies volgens de actiegroepen herdacht worden om te verzekeren dat het ontwikkelingsbeleid het conflict niet aanwakkert, maar wel bijdraagt tot duurzame vrede en ontwikkeling.

Korte termijn

Op korte termijn moeten er volgens de Malinese middenveldorganisaties en actiegroepen meer financiële middelen vrijgemaakt worden om aan de onmiddellijke behoeften van de slachtoffers van het conflict te voldoen. Daarbij moet vooral gefocust worden op voedselzekerheid, watervoorziening, onderwijs, gezondheid en energie.

Deze maand begint in Mali ook het landbouwseizoen van 2013-2014. De actiegroepen sporen dus aan om de fondsen voor de voorbereiding van landbouwseizoen zo snel mogelijk te deblokkeren, zodat er geen kans is op voedselonzekerheid. Die fondsen zijn geblokkeerd in afwachting van regeringshervormingen.

Een ander focuspunt is het stimuleren van de sociale dialoog tussen en binnenin de verschillende gemeenschappen. Ook het ondersteunen van het vrijwillige terugkeren van vluchtelingen naar het Noorden is voor de middenveldorganisaties een speerpunt in het aanpakken van de problemen op korte termijn.

Lange termijn

Op lange termijn dringen CNSC, Fongim en FOSC erop aan dat de donoren de democratische hervorming van de Malinese regering en het terugdringen van de armoede ondersteunen. Er wordt een grotere transparantie en effectiviteit in de strijd tegen corruptie vooropgesteld.

De middenveldorganisaties willen ook dat de verschillende belanghebbenden (autoriteiten, middenveld, internationale ngo’s en de private sector) betrokken worden in het besluitvormingsproces, het management en in de controle van de fondsen. Ze willen een sterke participatie van het middenveld, omdat die volgens hen de sleutelfiguur zijn in de economische en sociale ontwikkeling en in het versterken van het bestuur.

De donorconferentie zal door ongeveer 100 regeringsvertegenwoordigers en hulpambtenaren bijgewoond worden. In juli zijn er nationale verkiezingen gepland in Mali.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.