Macht Colombiaanse paramilitairen ongebroken

COLOMBIA: Macht Colombiaanse paramilitairen ongebroken

BOGOTÁ, 7 augustus (IPS) - Minstens tien procent. Dat is wat bedrijven in de Colombiaanse provincie Cesar moeten betalen aan de voormalige paramilitairen in de streek bij elk overheidscontract dat ze in de wacht slepen. Ook op andere plaatsen zijn de officieel gedemobiliseerde doodseskaders nog springlevend. Ze persen geld af, schakelen tegenstanders uit en leggen hun wil op bij overheidsbeslissingen.
De afpersers blijven optreden onder de naam van de AUC, de koepel van de paramilitaire groepen waarvan een deel na lange onderhandelingen met de regering dit jaar officieel de wapens neerlegde. “Maar het zijn gewoon dezelfde mensen die het geld komen innen”, zegt de Verenging van Ingenieurs van Cesar.

Het Observatorium van het Presidentiële Programma Mensenrechten en Internationaal Humanitair Recht oordeelt dat de paramilitairen in Cesar blijven optreden “als een militaire structuur”, en dat ze een grote invloed hebben op de lokale politiek. Dat gaat “van het uitoefenen van druk op kandidaten voor openbare functies tot de goedkeuring van projecten.”

Volgens het Observatorium heeft afpersing “enorme proporties aangenomen in Valledupar, de hoofdstad van de provincie Cesar. “Van koffieverkopers tot de eigenaars van supermarktketens moet iedereen er geld afdragen aan de paramilitaire groepen.”

Niet betalen is levensgevaarlijk. Volgens Alirio Uribe, de directeur van het advocatencollectief José Alvear Restrepo, hebben AUC-eenheden sinds het begin van de demobilisatieonderhandelingen met de overheid in 2002 nog meer dan 3.000 mensen vermoord.

De VN stellen de doodseskaders verantwoordelijk voor het gros van de oorlogsmisdaden die de voorbije jaren in de Colombiaanse burgeroorlog werden begaan. In dat conflict namen de paramilitairen het aan de zijde van het Colombiaanse leger op tegen de linkse rebellen die al sinds 1964 actief zijn. De regering onderhandelt ook met het ELN, de tweede rebellengroep in het land, maar werpt al haar eenheden in de strijd tegen de grootste rebellengroep, de FARC.

De demobilisatie van de paramilitairen vond tot hiertoe plaats “in een klimaat van scepticisme en geringe geloofwaardigheid”, gaf de Argentijn Sergio Caramagna vorige week toe. Hij is het hoofd van een missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten die op het proces moet toekijken. Volgens de missie hebben niet minder dan 30.944 strijders van de AUC de wapens neergelegd. Eerdere schattingen van de troepensterkte van de doodseskaders gingen van een aantal tussen 13.000 en 15.000 uit.

Volgens Caramagna zijn er grote twijfels of alle gedemobiliseerde strijders werkelijk lid waren van de AUC. Sommige eenheden van de AUC bleken in de loop van de onderhandelingen opeens ook exponentieel te groeien.

De medewerkers van Caramagna konden ook alleen vaststellen dat er in sommige delen van het land wel degelijk gewapende paramilitaire groepen blijven bestaan. Volgens hen merkt de bevolking van de provincies Chocó, Putumayo, Meta, Vichada, Arauca en Guajira ondanks de demobilisatie van sommige eenheden daar niets van het vredesproces.

Volgens de voormalige minister Camilo González, de directeur van de ontwikkelingsorganisatie Indepaz, vallen de territoria van 43 paramilitaire eenheden die nog actief zijn, samen met belangrijke productiegebieden van coca, de plant die de grondstof voor cocaïne levert.

De Colombiaanse regering zegt dat alle paramilitaire eenheden ontbonden zijn, en dat er alleen criminele bendes overblijven. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.