Lamy lonkt naar Azië en Afrika in WHO-dans

De Fransman Pascal Lamy ligt op kop in de race naar het leiderschap van de Wereldhandelsorganisatie, die in de finale rechte lijn is beland. Om zijn rivaal Carlos Pérez del Castillo uit Uruguay te verslaan, probeert hij steun te werven in Afrika en Azië. Met India is dat alvast gelukt.

De huidige WHO-baas, de Thai Supachai Panitchpakdi, treedt op 31 augustus af. Tegen het weekend moet zijn opvolger bekend zijn. De 58-jarige Lamy heeft de steun van 25 Europese landen. Zijn Uruguayaanse uitdager Perez del Castillo (60) kan rekenen op de steun van de 22 leden van de Arabische Liga en de 12 landen van de Zuid-Amerikaanse gemeenschap.

In totaal moeten alle 148-lidstaten van de WHO de directeur-generaal kiezen. Lamy heeft de steun nodig van Afrikaanse en Aziatische landen nodig om het pleit te beslechten. Dat lijkt steeds beter te lukken. De ‘Times of India’ meldde woensdag dat New Delhi Lamy’s kandidatuur steunt.

India had trouw beloofd aan de G-20, een groep van landen die haar landbouwbelangen verdedigt tegen de VS en de EU en die del Castillo steunt.

India zou de belofte hebben gekregen dat het de onderdirecteur-generaal van de WHO mag leveren. Tijdens zijn trips aan India, was Lamy bijzonder dik met Manmohan Singh, een voormalige econoom van de Wereldbank. Singh was als minister van Financiën de architect van de moeilijke economische hervormingen die India doormaakte tussen 1991 en 1996.

Volgens een woordvoerder van het Indiase ministerie van Handel had India geen andere keuze. Castillo is niet van hetzelfde kaliber als (de Braziliaanse kandidaat Luiz Felipe de Seixas) Correa. Correa kreeg niet genoeg steun tijdens de eerste stemronde en viel af.

In India reageren linkse partijen en ngo’s verbijsterd op het nieuws. Door Lamy te steunen als WTO-chef, stuurt India een duidelijk signaal: ‘Landbouwers hou op met boeren en vervoeg de rangen van de landlozen, zegt een woedende Devinder Sharma aan IPS. De internationaal bekende voorvechter van voedselveiligheid wijst erop dat Lamy als voormalig Europees Handelscommissaris de Europese landbouwsubsidies verdedigde. Die laten Europese boeren toe hun producten te exporteren aan prijzen die de boeren in ontwikkelingslanden niet kunnen evenaren.

Lamy, kreeg als handelscommissaris ooit de vraag hoe India zijn 600 miljoen boeren moet beschermen als de EU zijn landbouwsubsidies niet elimineert. Dat is het probleem van de Indiase regering, luidde zijn antwoord. Dat is de echte Lamy, zegt Sharma.

Afgelopen week zette Lamy ook in Afrika een charmeoffensief in om aan te tonen dat hij niet enkel de kleuren van Europa zal verdedigen. Tijdens een blitzbezoek aan Johannesburg, toonde de Franse WHO-kandidaat zijn vaardigheid als charmeur en vechter. Over landbouw - dé heikele kwestie bij uitstek - was hij opvallend stil en voorzichtig. Maar na de toespraak voor het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Internationale Zaken waren er ook vragen, en toen kwam Lamy pas goed op dreef.

Uw aanstelling aan het hoofd van de WHO zou gelijkstaan met de vos in het hoenderhok zetten, zei iemand uit het publiek. Ik kon niet anders, verdedigde Lamy zich in Johannesburg. Ik was een onderhandelaar voor de Europese Unie. Ik vocht aan de EU-kant. Hij voegde eraan toe dat hij er zich van bewust is dat zijn prioriteiten als WHO-directeur-generaal elders moeten liggen.

De Fransman wees ook fijntjes op de poging die de EU onder zijn beleid deed om generische geneesmiddelen beter beschikbaar te maken in arme landen. In oktober 2004 verbood de EU haar lidstaten om op te treden tegen de export van generische geneesmiddelen naar landen in crisis. In de praktijk is de productie en export van bijvoorbeeld goedkope aidsremmers nog altijd een probleem. Het EU-voorstel bewijst dat ik de belangen van ontwikkelingslanden ter harte neem, argumenteerde Lamy. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.