Koerden dagen Turkije voor Europees Hof

Een Koerdische mensenrechtenorganisatie in Londen stapt naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens. De inzet is compensatie voor het burgerleed veroorzaakt door de Turkse luchtaanvallen over de grens met Noord-Irak.
Het Turkse leger zal zich moeten verantwoorden voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de dood en vernieling die het zaaide in de luchtaanvallen tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) over de grens met Noord-Irak. Het Kurdish Human Rights Project (KHRP), een Koerdische mensenrechtenorganisatie, diende een aanklacht in in naam van dorpelingen die hun huizen verloren tijdens de luchtaanvallen in oktober en december. De zaak werd voorbereid door het KHRP na een missie naar de regio in de lente van dit jaar. Details over de aanklacht werden bekendgemaakt door de Britse krant The Guardian en vervolgens door de Turkse krant Zaman, nadat er dit weekend opnieuw aanslagen waren in de Noord-Iraakse Zap-regio.
In 1984 begon de PKK zijn strijd voor een onafhankelijk Koerdistan. Na de arrestatie van Abdullah Öcalan verklaarde de PKK in 1999 dat het zich terugtrok uit het Turkse grondgebied. Ondanks de toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de Europese Commissie blijven mensenrechtenschendingen tegen Koerden er schering en inslag.
Na de val van Saddam in 2003, kwam er voor de 5,5 miljoen Koerden in Irak een einde aan de periode van discriminatie en genocide. Geweld blijft echter ook daar een constante dreiging. Sinds december meldt het Turkse leger immers regelmatig aanslagen tegen PKK-doelwitten in Noord-Irak en in februari was er een grootschalig grondoffensief. Ankara beweert dat de aanvallen uitsluitend gericht zijn tegen de PKK, die door Turkije, de VS en de EU als een terroristische groepering wordt bestempeld. Officieel wordt er geen melding gemaakt van burgerslachtoffers. De getuigenissen die het KHRP optekende, beweren echter het tegendeel.
De nauwe samenwerking tussen Turkije en de VS in de strijd tegen terreur is reeds bekend. Vorige week bleek echter ook de steun van Iran aan Turkije voor aanvallen tegen de PKK aan de Iraaks-Iraanse grens. De aanslagen in Noord-Irak zorgden reeds voor internationale kritiek, omdat ze de enige relatief rustige regio in Irak destabiliseren.
Lees meer over de PKK in Europa.
 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.