Jongeren brengen Keniaanse sloppenwijk in kaart

De sloppenwijk Kibera bij Nairobi was tot voor kort een witte plek op de Keniaanse kaart. Twaalf jongeren brengen het uitgestrekte gebied nu in kaart, gewapend met satellietplaatsbepalingssystemen (GPS). Ze doen dit voor OpenStreetMap, een project dat geografische gegevens beschikbaar maakt voor iedereen.
Kibera ligt op zeven kilometer afstand van het centrum van Nairobi. Het is de grootste informele nederzetting in Afrika, na de township Soweto in Zuid-Afrika. UN-Habitat schat het aantal inwoners van Kibera tussen de 500.000 en 700.000. Er leven meer dan 2000 mensen op een hectare.
Ondanks het hoge aantal inwoners is Kibera nog steeds een witte vlek op de kaart van Kenia. In het gebied ontbreken basisvoorzieningen zoals wc’s en stromend water. “De beperkte voorzieningen die er zijn, de verkeersstromen en het huizenpatroon, zijn grotendeels onzichtbaar voor de buitenwereld en de bewoners zelf”, zegt Mikel Maron van OpenStreetMap.
“We weten maar heel weinig over wat er gaande is in de verschillende dorpen van Kibera. Mensen in Kibera weten misschien zelf niet welke faciliteiten er zijn, zoals gezondheidscentra en hulpverleningsinstanties, en welke diensten ze leveren.”

Open source


Er zijn veel organisaties die al gegevens hebben verzameld over Kibera, maar die informatie is niet voor iedereen beschikbaar, zegt Maron. “Wij willen de gegevens toegankelijk maken, zodat iedereen ze kan gebruiken en aanvullen volgens het open source-principe. De informatie kan eenvoudig gebruikt worden door niet-gouvernementele organisaties, private bedrijven en overheidsinstellingen die in de buurt werken.” 
De jonge kaartenmakers volgden een tweedaagse workshop over geografische informatiesystemen (GIS), voordat ze op pad gingen om belangrijke herkenningspunten in Kibera vast te leggen. De foto’s hiervan worden gescand en in het systeem geplaatst. Later wordt de informatie op het internet gezet en voor iedereen beschikbaar gemaakt.
Op de kaart komen herkenningspunten als kerken en moskeeën, scholen, bedrijven, restaurants en panden van organisaties te staan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.