Ivoriaanse cacaoproducenten verliezen massaal door embargo

De internationale gemeenschap wil vermijden dat president Laurent Gbagbo van Ivoorkust bij de winsten van de cacao-export kan, maar daardoor duiken nu honderdduizenden tonnen Ivoriaanse cacao illegaal in de buurlanden op. De producenten zeggen dat ze hun oogst op de zwarte markt verkopen voor een fractie van de marktwaarde.

Ivoorkust is al sinds eind 2010 in een zwaar conflict verwikkeld. Oppositieleider Alassane Ouattara won toen de presidentsverkiezingen maar Laurent Gbagbo, staatshoofd sinds 2000, verwerpt de resultaten. Beide politici hebben zich tot president uitgeroepen.

Ouattara wordt door de internationale gemeenschap erkend als winnaar van de verkiezingen. De Europese Unie schorste de cacao-invoer, het belangrijkste exportproduct van Ivoorkust, in een poging Gbagbo van financiële middelen af te snijden.

Abidjan en San Pedro

De cacaoproducenten zeggen dat dit alleen als resultaat heeft gehad dat de oogsten naar de buurlanden zijn gegaan, zelfs naar niet-producerende landen.

Volgens de Ivoriaanse koffie- en cacaobeurs (BCC) zat tegen midden februari al 400.000 ton, voor Europa bestemde cacao vast in de twee havens van het land, Abidjan en San Pedro.

“Elke dag die passeert, wordt deze cacao kwetsbaarder voor bederf”, zegt exporteur Adrien Kouamé. “Dat betekent 40 miljard CFA-frank (ongeveer 80 miljoen euro) die verloren dreigt te gaan voor onze producenten.”

“Als eenvoudige producent uit Duékoué: wat heb ik met politiek te maken dat ze mijn 35 ton weigeren te kopen?”, zegt producent Blandine Gloudoueu.

Mali, Burkina Faso en Togo

De BCC schat dat 170.000 ton Ivoriaanse cacao illegaal aan de buurlanden is verkocht, vooral aan Mali, Burkina Faso en Togo, samen goed voor een verlies van ongeveer 24 miljoen euro.

“Het komt hard aan voor ons wanneer we horen dat landen als Mali nu een productieopbrengst van 100.000 ton cacao zeggen te hebben, terwijl het in 2004 slechts 8000 ton was”, zegt Joseph Kouamé Yao, voorzitter van de vereniging van individuele en coöperatieve landbouwers van Ivoorkust. “Dat Mali nu een cacao-opbrengst van 100.000 ton aankondigt, is verbijsterend.”

Volgens Yao schuimden zwarthandelaars de voorbije weken cacaozones in Ivoorkust af om voorraden op te kopen aan de laagste prijzen. Via achterwegen ging de cacao naar de buurlanden.

Ivoorkust produceert jaarlijks 1,2 miljoen ton cacao. Samen met koffie vormt cacao de belangrijkste bron van inkomsten voor het land.

Het voorbije weekend hebben troepen die trouw gebleven zijn aan Gbagbo, aanvallen uitgevoerd op districten van de economische hoofdstad Abidjan die gedomineerd worden door aanhangers van Laurent Ouattara. Daarbij zijn voor het eerst helikopters ingezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.