Iraakse doktoren in de ban van Blackwaterkoorts

Iraakse doktoren in de provincie al-Anbar waarschuwen voor een ziekte die ze “Blackwater” noemen, naar het particuliere beveiligingsbedrijf uit Amerika. De dodelijke malariavariant lijkt zich te verspreiden over heel Irak.
“Blackwaterkoorts is een complicatie die kan optreden bij de ernstigste vorm van malaria”, zegt dr. Ali Hakki, arts in Fallujah. “Door complicaties zoals deze koorts en doordat de parasiet, plasmodium falciparum, vaak resistent is tegen medicijnen, overlijden patiënten vaak binnen 24 uur.”
De koorts is onder medici een bekend verschijnsel en komt het meest voor in Afrika en Azië. Bloedcellen worden vernietigd waardoor de nier- en de leverfuncties uitvallen. Hierdoor krijgt de urine een rode of zwarte kleur – vandaar de naam “blackwater”. Maar in Irak leggen artsen de connectie met Blackwater Worldwide, het beruchte particuliere beveiligingsbedrijf uit Amerika dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van talloze Irakezen.

Campagne


In Irak is de ziekte nooit eerder op zo’n grote schaal gezien. De complicatie kan goed behandeld worden in een vroeg stadium, maar is moeilijk te controleren als de ziekte zich verder ontwikkelt. Er zijn te weinig medicijnen en ziekenhuizen, zeggen dokters, die daarom nu een campagne zijn begonnen.
“We hebben het Ministerie geïnformeerd, maar ze zijn niet echt in de stemming om te luisteren”, zegt een dokter in het gezondheidscentrum in al-Anbar die anoniem wil blijven. “We leggen persoonlijk contact met ngo’s om aan de noodzakelijke medicijnen te komen.” De regering doet niets om mensen voor te lichten, zegt een andere dokter, en dat is wel nodig, want mensen zijn zich nog steeds niet bewust van de ernst van de ziekte.
Volgens Talat al-Mukhtar, een Iraakse dokter die in het buitenland studeert, komt malaria veel voor in Irak, vooral in het noorden. “Overigens gaat het dan vooral om de milde variant en is de ernstige variant niet epidemisch.” Voor deze agressieve infectie is “een behandeling met drie verschillende medicijnen vereist en een nauwkeurige zorg, soms zelfs op de intensive care.”
Om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, is onmiddellijke actie nodig van de regering, zegt ook dr. Mukhtar. “De gevallen moeten grondig worden onderzocht en beoordeeld. Er zijn veel andere ziektes met dezelfde verschijnselen, daarom is laboratoriumonderzoek standaard nodig.”

Gevoelig


Ziektes zijn een gevoelig onderwerp voor journalisten. “Er was veel woede toen we afgelopen zomer over cholera schreven”, zegt een journalist in Fallujah. “De regering en de bezettingsmacht stonden allebei niet toe dat we zo’n verhaal maakten.” Fotografen mochten het algemene ziekenhuis in Fallujah niet in en dokters wilden geen statistieken geven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie had cholera zich in oktober verspreid naar de helft van de 18 provincies.
Medici kiezen ondertussen eieren voor hun geld, bleek vorig jaar uit onderzoek van Oxfam International. Sommige ziekenhuizen hebben nog maar 20 procent van hun verplegend personeel over – de rest is de chaos in eigen land ontvlucht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.