Indiase verkiezingen blijven nek-aan-nekrace

De Congrespartij en de BJP, de grootste partijen in India, blijven voorlopig aan elkaar gewaagd. Na twee fases van de over één maand uitgesmeerde verkiezingen overweegt de indruk dat beide partijen ter plaatse blijven trappelen.
Vijf jaar geleden haalde de nu regerende Congrespartij 145 zetels en de hindoenationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP) 138 zetels. Volgens waarnemers wijst tot dusver niets erop dat hier veel verandering in komt. De Congrespartij lijkt vooruit te gaan in de zuidelijke deelstaat Kerala, maar verliest in Andhra Pradesh. De BJP zou zijn goede resultaten van 2004 in Karnataka, Madhya Pradesh en Chhattisgarh overdoen.
Voorlopig lijkt ook een ongeveer even groot aandeel van de kiesgerechtigden op te dagen als in 2004. Bij de eerste fase op 16 april was dat 60,2 procent, bij de tweede fase op 23 april waarschijnlijk 57 à 58 procent. De relatief hoge opkomst wil zeggen dat ook veel jonge kiezers hun stem uitbrengen. Meestal speelt dat in het nadeel van de regerende partij.
In andere delen van het land wordt nog gestemd op 30 april en op 7 en 13 mei. Op 16 mei moeten alle stemmen geteld zijn.
De Congrespartij en de BJP nemen het op tegen een rist linkse en regionale partijen. Als geen van de grote partijen duidelijke winst boekt, hebben die formaties de sleutel voor de regeringsvorming in handen. Voor de verkiezingen hebben communisten en een aantal regionale partijen zich in een ‘Derde Front’ verenigd, maar het zal van het resultaat afhangen of dat ook tijdens de coalitievorming standhoudt.
De eerste fase van de Indiase verkiezingen werd overschaduwd door geweld van maoïstische rebellen in het centrum en het oosten van India. Daarbij kwamen minstens 19 mensen om het leven. Ook tijdens de tweede fase waren er aanslagen. Daarbij kwamen een viertal mensen om.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.