Indiase regering heeft 12 miljard euro over voor sociaal programma

India is geen arm land, zei de Indiase Minister van Financiën maandag bij de voorstelling van de nieuwe Indiase begroting. Maar een aanzienlijk deel van onze bevolking is arm. Tijdens de verkiezingscampagne negen maanden geleden beloofde zijn Congrespartij die tegenstelling te milderen. Het lijkt erop dat de nieuwe begroting inderdaad een menselijk gezicht geeft aan de economische hervormingen.





De Congrespartij won de verkiezingen van vorig jaar op een golf van volkswoede tegen het beleid van de hindoenationalistische BJP-partij. Veel kiezers vonden dat die partij in de kaart van de rijke Indiërs speelde. Congres kwam aan de leiding van de Verenigde Progressieve Alliantie (UPA). De regeringsalliantie kreeg steun van de Communisten, die echter buiten de regering bleven en hun regeringssteun duur verkopen.

De Communisten hadden minstens 9 miljard euro gevraagd voor onderwijs, gezondheidszorg, schoolmaaltijden en rurale ontwikkeling. Het voorstel dat minister Palaniappan Chidambaram maandag aan het parlement overhandigde trekt er maar liefst 12 miljard voor uit. Plattelandsontwikkeling alleen krijgt 3,4 miljard euro, wat neerkomt op een stijging met 33 procent.

Tot nu toe werd rurale ontwikkeling beschouwd als een extraatje in de begroting en concentreerde het echte werk zich rond industrie, markten, belastingen en financiën, schreef de Times of India dinsdag in een redactioneel commentaar.

Het budget voor plattelandsontwikkeling zet 2,3 miljard euro opzij voor het nationale voedsel-voor-werk programma. Dat armoedebestrijdingproject ging drie maanden geleden van start en betaalt armen voor geleverde arbeid deels met cash en deels met voedsel. De regering wil het programma omvormen tot een nationaal systeem dat miljoenen armen aan werk helpt. Het programma geniet de steun van de Nationale Adviesraad, een groep bekende sociale activisten met aan het hoofd Sonia Gandhi, voorzitter van de Congrespartij. Een van de leden is de in België geboren Jean Dreze, een professor economie aan de Universiteit van Delhi die veel tijd en energie aan plattelandsdorpen besteedt.

Het budgetvoorstel komt op bijna alle punten tegemoet aan het verlanglijstje van Sonia Gandhi. Zij wou koste wat kost grote toezeggingen in welbepaalde sectoren, zoals middagmaaltijden voor kinderen en een pakket ter waarde van ruim 450 miljoen euro voor een wegennetwerk in het achtergebleven noordoosten van het land.

Ook de Communisten zijn niet ontevreden. De discussies tussen de regering en de linkse partijen over de richting van de het economische beleid hebben blijkbaar invloed gehad, zegt Prakash Karat, het hoofd van het Links Front.

Karat prijst de huidige minister van Financiën omdat hij het geld voor de sociale uitgaven niet haalt uit verdere privatiseringen van staatsbedrijven, zoals de BJP-regering had gedaan. Chidambaram’s voorganger, Yashwant Sinha, vraagt zich dan weer af waar het geld voor de sociale programma’s dan wel van gaat komen. Hij uit ook kritiek op de voorgestelde taks van 0,1 procent op alle afhalingen van cash geld ter waarde van meer dan 10.000 roepie (200 euro) die bedoeld zou zijn als maatregel tegen belastingontduiking.

Karat is wel bezorgd dat als de geschatte belastingsinkomsten tegenvallen, dat zijn impact zal hebben de werkelijke geldstroom voor de lang genegeerde sociale sector. Daarnaast is hij teleurgesteld dat de begroting er nog steeds voor terugdeinst de rijke Indiërs - de enigen die belasting betalen - zwaarder te belasten. De verhouding tussen de belastingen en het bruto binnenlands product in India bedraagt 1,5 procent, wat zelfs naar de normen van ontwikkelingslanden laag is.

Chidambaram heeft in de plaats van een belastingverhoging voor de rijken de bedrijfs- en inkomensbelasting juist verlaagd. Velen noemen zijn budget daarom een poging om iedereen tevreden te stellen. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.