Indiase en Pakistaanse organisaties lanceren vredesoffensief

Een delegatie van Pakistaanse vredesactivisten begint vandaag (21 januari) aan een driedaags bezoek aan hun collega’s in buurland India. Met de symbolische ontmoeting willen meer dan dertig organisaties in beide landen een “vredesoffensief” lanceren.
De Pakistaanse vredesdelegatie zal in India blijven tot 23 januari. Ze wil daarmee een stevige boodschap sturen naar de Indiase leiders, het debat aangaan met de haviken in het land en oproepen tot solidariteit tussen de bevolking van beide landen, die volgens de vredesbeweging allebei slachtoffer zijn van terrorisme.
De delegatie wordt geleid door de bekendste Pakistaanse mensenrechtenactivisten, Asma Jehangir en I. A. Rehman, en krijgt de steun van door politici uit alle grote Pakistaanse partijen. Het valt echter nog te bezien hoeveel succes ze zal oogsten in India. Afgezien van links heeft nog geen enkele Indiase partij ermee ingestemd om de delegatie te ontmoeten. “We doen nog altijd ons best,”, zegt Shabnam Hashmi van de Indiase organisatie Act Now for Harmony and Democracy.
Ravi Hemadri van het Pakistan India Peoples Forum for Peace and Democracy (PIPFPD) windt er minder doekjes om: “Op 26 januari is het in India nationale feestdag, en met al die nationalistische retoriek in de lucht wil geen enkele partij nu als ‘soft’ bestempeld worden.”
In India heerst de oorlogszuchtige taal al sinds de terroristische aanslag op Mumbai. Indiase generaals pochen dat “alle opties open zijn”, en minister van Binnenlandse Zaken Chidamabaram heeft het over het beknotten van de handel met Pakistan en de interpersoonlijke contacten tussen de inwoners van beide landen.

Tegengewicht voor oorlogslobby


“Die oproep om de grenzen te sluiten zal duizenden mensen treffen, voor wie vrede betekent dat ze de grens over kunnen”, zegt Syeda Hamid van het Women’s Initiative for Peace. “De haviken op tv spreken niet voor de gewone mensen. De vredesgroepen spreken voor de miljoenen aan beide zijden van de grens die zullen lijden onder het conflict.”
“De maatschappelijke organisaties moeten actie ondernemen tegen het terrorisme. We kunnen niet alles overlaten aan de staat, die als instrumenten enkel het leger, de inlichtingendiensten en de diplomatie heeft. Vredesbewegingen hebben er tien jaar aan gewerkt om de regeringen te doen beloven dat vrede onomkeerbaar is. Daarom is er na Mumbai geen oorlog gevolgd”, zegt vredesactivist Swami Agnivesh, die het initiatief nam voor het bezoek. 
De vredesbeweging, die verstomde na de aanvallen op Mumbai, lijkt daarmee een tweede adem te vinden. Op 11 januari kreeg ze tijdens een betoging voor het eerst na de aanslagen weer steun van mensen- en vrouwenrechtengroeperingen, vakbonden en leerkrachtenorganisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.