Indiase diamantsector zoekt slijpers m/v

De diamantsector kreunt onder de crisis en moet massaal afdanken, maar in India hebben producenten opeens een tekort aan slijpers. De voorbije maanden zetten ze tienduizenden werknemers aan de deur omdat de vraag was ingestort, en bijna niemand van hen wil terugkeren omdat de perspectieven slecht blijven.
Consumenten in de VS en Europa hebben minder geld voor luxe-uitgaven, en dat voelt de diamantsector overal. In Botswana heeft het mijnbouwbedrijf Debswana twee van zijn diamantmijnen voor de rest van het jaar gesloten, de Antwerpse diamantsector ging bij de Vlaamse overheid aankloppen voor overheidssteun en in India, de wereldleider in de diamantverwerking, verloren volgens schattingen meer dan 100.000 slijpers hun werk.
Maar die massale afdankingen en andere besparingsmaatregelen keren zich nu tegen de diamantbedrijven. Nu de vraag weer wat aantrekt, blijken de ontslagen werknemers niet zomaar terug te keren. Heel wat voormalige slijpers in de deelstaat Gujarat, het centrum van de Indiase diamantindustrie, hebben werk gevonden in de textielindustrie. Ze verdienen er minder dan wat ze vroeger kregen in de diamantindustrie, maar meer dan hun collega’s die konden blijven. Die moesten immers zwaar inleveren. Bovendien worden ze met veel vertraging uitbetaald. De Indiase nieuwssite DNA laat slijpers aan het woord die zeggen dat ze nog 3500 roepie (53 euro) per maand verdienen, tegenover 6000 roepie (91 euro) voor het begin van de crisis.

50.000 vacatures


Andere ontslagen slijpers zijn naar andere steden getrokken op zoek naar werk, of zijn teruggekeerd naar hun familie op het platteland.
Volgens Indiase experts zijn er nu in Surat, het hart van de Indiase diamantsector, 50.000 slijpers tekort. Kleine bedrijven hebben de grootste problemen om goed opgeleid personeel te vinden. Naast de lage lonen schrikt ook de onzekere toekomst van de sector potentiële werknemers af. Het is nog niet duidelijk wanneer de economie in de VS en Europa weer goed zal beginnen te draaien en de vraag naar diamanten zich weer zal stabiliseren.
Tot vorig jaar verschafte de Indiase diamantsector werk aan 700.000 mensen. Indirect verdienden zelfs 2,5 miljoen Indiërs hun brood met de productie van en de handel in de waardevolle steentjes. De deelstaat Gujarat verwerkt meer dan 70 procent van alle diamanten die wereldwijd worden gewonnen. Door het verminderde aanbod van ruwe diamanten, de sluiting van veel slijperijen en het gebrek aan personeel is de productie nu sterk teruggelopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.