Honderden vermiste Chilenen duiken op in kiezersregister

Meer dan duizend Chilenen die tijdens de dictatuur verdwenen zijn, zijn nu ineens opgedoken op het nieuwe kiezersregister. Hun nabestaanden reageren bezorgd.

Het was Erika Hennings die de morbide vergissing vaststelde. Haar man, Alfonso Chanfreau, destijds leider van de Beweging van Revolutionair Links (MIR), is al sinds 1974 vermist, maar staat nu gewoon in het register van de Electorale Dienst (Servel), constateerde ze.

Chanfreau was in 1974 gearresteerd door agenten van de DINA, de geheime politie van dictator Augusto Pinochet.

Nog meer dan duizend andere vermiste Chilenen blijken hetzelfde lot te zijn ondergaan. Familieleden reageerden met “pijn en bezorgdheid”. Het maakt de verdwijning van de slachtoffers “onzichtbaar”, zegt Lorena Pizarro, voorzitter van de Groep van Familieleden van Verdwenen Gedetineerden.

Tijdens de dictatuur (1973-1990) verdwenen 3216 gedetineerden, terwijl 38.254 anderen gevangenis en foltering overleefden.

Servel-directeur Juan Ignacio García zegt dat het onmogelijk is de verdwenen Chilenen uit het kiezersregister te schrappen omdat ze juridisch gezien nog leven. “Ik zie niet hoe deze situatie kan worden opgelost.”

Voortdurende ontvoering

Chili heeft dit jaar zijn kiessysteem gemoderniseerd. Daarbij is een nieuw kiezersregister opgesteld. Chilenen die aan de  wettelijke vereisten voldoen, worden automatisch in die lijst opgenomen, zonder dat ze daar nog iets voor moeten doen.

Personen die tijdens de dictatuur verdwenen, kunnen niet zomaar dood verklaard worden omdat dat gevolgen kan hebben voor processen die nog hangende zijn. Ze zijn het slachtoffer van “voortdurende ontvoering”, zegt Jorge Rodríguez, woordvoerder van het Hooggerechtshof.

De Socialistische Partij, die in de oppositie zit, diende een voorstel in bij het Congres om de verdwenen Chilenen van de kiezerslijst te halen. De situatie “is dramatisch. De pijn moet voor de families zeer groot zijn”, zei senator Isabel Allende, dochter van de president die in 1973 werd gedood bij de staatsgreep van Pinochet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.