"Het vaderland of de dood"

“Het vaderland of de dood, we zullen overwinnen”. Niet iedereen in Bolivia is even tevreden met het nieuwe motto van het Boliviaanse leger. De revolutionaire leuze past niet meer bij de relaties die landen vandaag proberen te onderhouden, vinden critici.
De Boliviaanse president Evo Morales maakte het motto dinsdag (23 maart) officieel bekend bij een plechtigheid waarbij de oorlog tussen Bolivia, Chili en Peru werd herdacht. Tijdens die oorlog speelde Bolivia in 1879 een stuk grondgebied kwijt dat aan de Stille Oceaan grensde. De Boliviaanse eis om weer een vrije doorgang te krijgen naar de oceaan, zorgt nog altijd voor spanningen tussen Chili en Bolivia. De twee landen verbraken in 1978 zelfs hun diplomatieke relaties en hebben nog altijd niet opnieuw ambassadeurs uitgewisseld.

De nieuwe leuze van het Boliviaanse leger komt uit Mexico, waar de kreet in de helft van de de 19de eeuw veel gebruikt werd in de oorlog met de VS. Het werd ook de slagzin van de Cubaanse leider Fidel Castro na het succes van de revolutie in zijn land. Intussen heeft de Venezolaanse president  Hugo Chávez, een bewonderaar van Castro en andere Latijns-Amerikaanse revolutionairen, het motto ook geadopteerd voor de strijdkrachten van zijn land..

Critici in Bolivia vrezen dat het strijdbare motto er niet zal toe bijdragen de relaties met Chili te verbeteren. Chili kijkt al argwanend naar andere veranderingen in het Boliviaanse leger. Traditioneel leunde dat sterk aan bij de VS, maar Morales probeert de Boliviaanse strijdmachten nu te versterken met steun van Venezuela en China.

Een van de critici, de historicus Fernando Cajías, vindt dat de regering beter een leuze zou kiezen die het samenleven van de verschillende bevolkingsgroepen in Bolivia in de verf zou zetten. Ze zou daarvoor kunnen putten uit de filosofie van de Aymara’s, na de Quechua’s de belangrijkste Indiaanse bevolkingsgroep van het  land. De Aymara’s leggen sterk de nadruk op harmonie en vreedzaam samenleven. President Morales is zelf een Aymara.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.