“Hernieuwbare energie tien keer goedkoper”

Hernieuwbare energie is niet alleen goed voor het milieu; de schone technologie kost op termijn ook tien keer minder dan fossiele brandstoffen. Greenpeace rekende samen met de Europese Raad voor Hernieuwbare Energie (EREC) uit dat de wereld jaarlijks 132 miljard euro kan besparen door voor zon, wind, waterkracht, biomassa en aardwarmte te kiezen.
Voorwaarde is wel dat er de komende 23 jaar wereldwijd wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dat kan perfect. Het komende decennium zijn er al veel elektriciteitcentrales aan vernieuwing toe, terwijl opkomende economieën als China, India en Brazilië tegen een hels tempo nieuwe centrales bouwen. Volgens de studie moet er elk jaar 16 miljard euro extra in hernieuwbare energiecentrales gepompt worden.
De CO2-uitstoot kan volgens het onderzoek tegen 2030 gehalveerd worden als tegen dan 70 procent van onze stroom uit natuurlijke bronnen komt. “Ons rapport toont aan dat hernieuwbare energie de behoeften van de wereld kan dekken en dat dit jaar na jaar miljarden euro’s opbrengt”, zegt Sven Teske, een energie-expert van Greenpeace. Als de wereld daarentegen blijft investeren in vervuilende steenkoolcentrales, zal de CO2-uitstoot verder stijgen en zal de wereld twee keer meer uitgeven aan brandstof dan nu het geval is.
Het geld dat wordt uitgespaard met hernieuwbare energie, kan naar de ontwikkelingslanden vloeien. De 132 miljard euro komt volgens de hulporganisatie Action Aid overeen met het bedrag dat nodig is om tegen 2015 de Millenniumdoelstellingen te halen. “De ontwikkelingslanden hebben het minst bijgedragen aan de klimaatverandering, maar betalen er nu wel de prijs voor.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.