Guatemalanen begraven de mythe Ríos Montt

De presidentsverkiezingen in Guatemala worden op 28 december beslecht tussen de rechtse politicus Oscar Berger en de centrumrechtse Alvaro Colom. De voormalige dictator Efraín Ríos Montt werd zondag tijdens de eerste stemronde ver teruggeslagen.



Met 65 procent van de stemmen geteld, haalt Berger, de kandidaat van de Grote Nationale Alliantie, in de eerste ronde 38 procent. Colom, die voor de Nationale Unie van de Hoop (UNE) aantreedt, kon 27 procent van de kiezers bekoren. De voormalige generaal Ríos Montt, die in 1982 en 1983 na een staatsgreep de macht in handen kreeg en de bloedigste periode uit de Guatemalaanse burgeroorlog inluidde, haalde maar 17 procent.

De verkiezingen van zondag werden overschaduwd door ongeregeldheden en geweld. Tijdens de verkiezingscampagne werden 22 politieke moorden gepleegd. Zondag kwamen drie mensen om het leven bij een gevecht in een stemlokaal, terwijl twee vrouwen werden doodgedrukt. Er waren ook berichten over pogingen om stemformulieren bij te drukken of om de inhoud van stembussen in brand te steken. Toch worden de resultaten van de stembusgang niet aangevochten door de plaatselijke en internationale waarnemers die de verkiezingen volgden.

Het belangrijkste feit van de eerste ronde is de nederlaag van de 77-jarige Ríos Montt. Ondanks een grondwettelijke regel die stelt dat coupplegers geen president kunnen worden, slaagde Ríos Montt er toch in zijn naam te laten toevoegen aan de kandidatenlijst. De voormalige dictator wordt geassocieerd met de ergste gruwelen van de Guatemalaanse burgeroorlog, een conflict dat pas in 1996 beëindigd werd en 200.000 slachtoffers eiste. Volgens de Guatemalaaanse Waarheidscommissie zijn de ordediensten verantwoordelijk voor het grootste deel van die moorden.

Waarnemers gaan ervan uit dat Ríos Montt na zijn nederlaag van zondag zo goed als politiek dood is. Samen met hem lijkt ook zijn partij, het Guatemalaans Republikeins Front (FRG), aan het einde van haar Latijn. De regeringspartij wordt beschuldigd van corruptie en zou banden hebben met zakenlui die in de drugssmokkel verwikkeld zijn.

Ook links, vertegenwoordigd door de partij die ontstond uit de voormalige rebellenkoepel URNG en de Alliantie voor een Nieuwe Natie, maakte een slechte beurt bij de verkiezingen.

De programma’s van Berger en Colom, de twee overblijvende presidentskandidaten, verschillen nauwelijks. Colom heeft de steun van een aantal kleine partijen, en sommige waarnemers achten de kans groot dat de FRG van Rios Montt zich nu ook achter hem zal scharen. Daardoor heeft de textielmagnaat voorlopig de beste kaarten voor 28 december.

Wie ook president wordt in Guatemala, armoedebestrijding en democratisering moeten hoog op zijn agenda staan. Naar schatting 80 procent van de 12,3 miljoen Guatemalanen leeft onder de armoedegrens. De Guatemalaanse indianen, die de meerderheid van de bevolking uitmaken, worden nog altijd gediscrimineerd en participeren nauwelijks aan het openbare leven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.