Globale graanproductie op recordhoogte

Worldwatch Institute verwacht dat de globale graanproductie dit jaar hoger zal zijn dan ooit tevoren. Volgens de organisatie is dat opmerkelijk, omdat de grootste producenten getroffen worden door extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte en overstromingen.

 

  • CC World Bank Photo Collection/Ray Witlin Ondanks extreme weersomstandigheden zoals droogte en overstromingen in de grootste graanproducerende landen, zou de globale graanproductie dit jaar hoger zijn dan ooit. CC World Bank Photo Collection/Ray Witlin

Volgens het rapport van Worldwatch zou de globale graanproductie in 2012 een recordhoogte behalen van 2,4 miljard ton. Dat is een procent meer dan vorig jaar. Volgens het Wereldvoedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO), groeit de productie van graan voor dierenvoeding het snelste. Tegelijkertijd stijgt ook de menselijke consumptie. Vooral tarwe, maïs en rijst zijn belangrijk voor dagelijks gebruik. Deze drie soorten graan zorgen samen voor tweederde van de globale inname van calorieën.

Extremere weersomstandigheden

De wereldwijde productie en consumptie van graan zou dus toch stijgen, ondanks berichten over droogte en overstromingen. In de Verenigde Staten, de grootste graanproducent ter wereld, trof de droogte van de voorbije zomer in de Grote Vlakten vooral de productie van maïs. Het zou gaan om de ergste droogte sinds de Dust Bowl in de jaren dertig, toen de extreme droogte grote stofwolken veroorzaakte, die landbouw in de Verenigde Staten en Canada bemoeilijkten. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw zou de productie van maïs dan ook dalen met ongeveer 13 procent ten opzichte van 2011. Ook in Rusland en Zuid-Amerika wordt productie bemoeilijkt door watertekorten.

Voedselzekerheid is overal ter wereld sterk afhankelijk van graangewassen,en de extremere weersomstandigheden brengen dan ook de voedselzekerheid in het gedrang. FAO voorspelt dat er niet genoeg geproduceerd zal worden om aan de vraag te voldoen. Volgens United Nations International Strategy for Disaster Risk Reduction, het Wereldvoedselprogramma en Oxfam International zouden tegen 2015 in totaal ongeveer 375 miljoen mensen getroffen worden door rampen door klimaatverandering. FAO verwacht dat 24 miljoen kinderen meer ondervoed zullen zijn tegen 2050. Dat is een vijfde meer dan wanneer er geen klimaatverandering zou zijn.

Stijging van de voedselprijzen

De grote droogte zou miljarden dollars kosten en een grote invloed hebben op de globale markt en voedselprijzen. Die hoge prijzen zullen ook de voedselveiligheid in gevaar brengen. Dat bleek ook uit een rapport van Rabobank’s Food & Agribusiness Research Advisory Group. Zij spreken meer bepaald over “agflatie”, algemene inflatie die veroorzaakt wordt door stijging van landbouwprijzen. Algemene prijzen stijgen dus ten gevolge van in dit geval voornamelijk duurdere melk- en vleesproducten. Men verwacht dat deze algemene inflatie vooral merkbaar zal zijn in 2013.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.