Geplande vakbondswet blijft activisten verontrusten

Nigeriaanse vakbondsactivisten blijven ontevreden over het voornemen om de vakbondsactiviteiten in het land aan nieuwe regels te onderwerpen. De regering zegt dat ze het vakbondswerk wil democratiseren, maar het Nigerian Labour Congress (NLC), tot hiertoe de enige vakbondsfederatie in het land, vreest monddood te worden gemaakt.







In juni kondigde de Nigeriaanse president, Olusegun Obasanjo, aan de NLC te willen decentraliseren en de politieke macht van de koepel in te perken. Het oorspronkelijke wetsontwerp van Obasanjo, dat ondermeer een algemeen verbod op stakingen bevatte, is intussen afgezwakt. Maar de nieuwe tekst, die donderdag door de Nigeriaanse senaat werd goedgekeurd en nu in het huis van afgevaardigden wordt behandeld, blijft controversieel.

Volgens minister van Werkgelegenheid, Arbeid en Productiviteit, Hassan Muhammed Lawal, moeten Nigeriaanse arbeiders de kans krijgen zich in alle vrijheid te organiseren. Dat betekent dat de in 1978 opgerichte NLC afstand moet doen van haar monopolie. Lawal gaf vorige week ook toe dat de regering zicht stoort aan de politieke rol die de vakbondsfederatie is gaan spelen sinds 1999, toen Nigeria opnieuw een democratie werd. De NLC is een inofficiële oppositiepartij geworden. Ze kan nooit een goed woord kwijt over goedbedoelde beslissingen van de regering, aldus Lawal. De echte oppositiepartijen in Nigeria leggen niet veel gewicht in de schaal.

De NLC-top denkt dat de regering de federatie in de eerste plaats wil doen betalen voor haar verzet tegen het optrekken van de brandstofprijzen. In de eerste helft van dit jaar ging de vakbond met drie algemene stakingen in tegen het schrappen van prijssubsidies, waardoor de prijs van benzine en diesel in vergelijking met 1999 al ongeveer is verdubbeld. In juni schrapte de regering een laatste verhoging na een staking die de grote steden lamlegde.

Volgens Ismail Bello, een bestuurslid van de NLC, bevat het wetsvoorstel onder meer bepalingen die het vakbonden moeilijker maken ledenbijdragen te innen. De regering wil zwakke bonden die niet in staat zijn de bevolking te mobiliseren tegen maatregelen die tegen hun belangen ingaan, oordeelt Bello.

Het verbod op stakingen in het oorspronkelijke ontwerp is door de senaat ingeperkt; volgens de nieuwe versie kunnen enkel werknemers in essentiële sectoren niet langer zomaar het werk neerleggen. Maar Bunmi Malomo, een expert in Arbeidszaken, neemt aanstoot aan een passage die een verbod bevat om stakingspiketten in te zetten. Activisten die werkwillige collega’s proberen tegen te houden, kunnen voor zes maanden achter de tralies gaan. De voorbije jaren versperden vakbondsactivisten in Nigeria geregeld de toegang tot bedrijven die werkkrachten zonder een vast contract inzetten.

Alleen kaderleden en andere hooggeplaatste werknemers kunnen tevreden zijn met het wetsvoorstel. Hun vakbonden krijgen het recht een aparte federatie te vormen. Door de huidige wetgeving werden onze rechten in dat verband aangetast, oordeelt Lumuba Okugbawa van de Senior Staff Association of Petroleum Workers, een kadervakbond in de olie-industrie.

De behandeling van het wetsvoorstel in het huis van afgevaardigden loopt vlotjes; waarschijnlijk wordt de tekst er een van de komende dagen goedgekeurd.
Daarna moet de president er zijn handtekening nog onder zetten. De vraag is of hij tevreden is met de afgezwakte versie. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.