Franse troepen blijven verstrikt in Ivoriaans wespennest

De ongeveer 4000 Franse militairen in Ivoorkust kunnen nog lang niet naar huis. Ze bezetten een gedemilitariseerde zone tussen separatistische rebellen in het noordoosten en het leger van president Laurent Gbagbo in het zuidwesten en worden langs beide kanten onder vuur genomen. Vorige week spraken de strijdende partijen af zich terug te trekken van de bestandslijn, opnieuw formele vredesgesprekken aan te knopen en vanaf half december te beginnen met ontwapening, maar weinigen geloven dat dit nu de echte doorbraak is.



De laatste tijd raken de Franse vredestroepen vooral verwikkeld in schermutselingen met het regeringsleger van Gbagbo. Eind november kwam het tot een confrontatie met betogers die de stad Bouaké, een steunpunt van de rebellen, wilden innemen. Kort daarop riepen hooggeplaatste militairen op tot een vertrek van de Franse troepen en een nieuw offensief tegen de rebellen. In de havenstad Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, wordt dagelijks geprotesteerd voor gebouwen van het Franse leger.

De regering Gbagbo is blijkbaar vergeten dat zonder Franse hulp de rebellen uit het noorden in het voorjaar van 2002 heel het land onder de voet hadden gelopen. De Fransen kwamen tussenbeide met instemming van de Verenigde Naties om te beletten dat de rebellen Abidjan en de administratieve hoofdstad Yamoussoukro in handen zouden krijgen. Aanvankelijk moesten de Fransen zich in de bufferzone vooral verweren tegen speldenprikken van gewapende rebellen uit het noorden.

Onder Franse druk stemde Gbagbo erin toe de Ivoriaanse wetgeving te veranderen zodat ook migranten deel kunnen nemen aan het politieke leven. De rebellen in het noorden zijn immers overwegend aanhangers van Alassane Outtara, een oppositieleider met roots in het buurland Burkina Faso. Outtara werd in 2000 uitgesloten van de presidentsverkiezingen. De huidige president Gbagbo kwam aan de macht nadat de winnaar van die verkiezingen, Robert Guei, onder druk van de straat moest aftreden.

Ondanks de wetswijziging en een ontwapeningsakkoord in januari, bleek de vorming van een regering van nationale eenheid geen duurzame oplossing. De rebellen verlieten de regering in september. Het regeringsleger heeft zich intussen herbewapend en wil de strijd met de rebellen opnieuw openen. Helaas zitten de Fransen in de weg. In een interview met de Franse krant Le Figaro rechtvaardigt Gbagbo de woede tegen de Fransen: Het Ivoriaanse volk heeft genoeg van de impasse. Het leger zegt me: ‘Kijk Laurent, we hebben nu genoeg wapens om de klus te klaren’

Ook voor de moord op de Franse radiojournalist Jean Helène door een Ivoriaanse soldaat in oktober heeft de president begrip: Ik ben zelf geen grote fan van Radio France International omdat zij ook geen grote fan van zijn van mij. De president ziet in de opstand in het noorden de hand van de buurlanden Burkina Faso en Liberia. Half december gaat hij op bezoek bij de Franse president Jacques Chirac, om hem te bedanken maar ook om duidelijk te maken dat de crisis niet voorbij is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.