Filipijnen willen roken duurder maken

Het Filipijnse ministerie van Gezondheidszorg wil de belasting op sigaretten flink verhogen en hoopt daarmee roken te ontmoedigen. Sigaretten zijn op de Filipijnen erg goedkoop in vergelijking met andere landen.
De recent benoemde minister van Gezondheidszorg, Enrique Ona, heeft de plaatselijke antirooklobby ervan verzekerd dat zijn ministerie zich zal inzetten voor hogere belastingen op rookwaren. Eerder stelden functionarissen van het ministerie altijd dat ‘zondebelasting’ - belasting op alcoholische dranken en rookwaren - de verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën was.  

Ona wil ruim 7,5 eurocent belasting per sigaret heffen. “Belasting op tabak zorgt voor hogere prijzen en dat zal vooral bij armen en jongeren de drempel om te roken verhogen”, zegt Maricar Limpin, directeur van de Filipijnse afdeling van de Framework Convention on Tobacco Control Alliance (Fctca), een wereldwijd netwerk van activisten.

Ziekten



De belasting op tabaksproducten is op de Filipijnen maar 14 procent. De landen in de regio die de hoogste belasting heffen op tabak, zijn Singapore (69 procent) en Thailand (70 procent). Een pakje Marlboro met twintig sigaretten kost in Singapore 6,70 euro en in Thailand ruim 1,90 euro. Hetzelfde pakje sigaretten kost op de Filipijnen maar 54 eurocent. Andere goedkope landen zijn Indonesië (77 eurocent) en Laos (1,33 euro).

De Filipijnen, met 94 miljoen inwoners, staan al lange tijd hoog op de lijst met landen waar veel gerookt wordt. Naar schatting worden er 84 miljard sigaretten per dag gerookt.
 
Ongeveer 28,3 procent van de Filipino’s ouder dan vijftien jaar (meer dan 24,6 miljoen mensen) rookt, volgens niet-gouvernementele organisaties zoals Health Justice. Vier miljoen jongeren tussen dertien en vijftien jaar oud zijn verslaafd aan sigaretten.
 
Deborah Sy, directeur van Health Justice, schat dat er elk uur tien Filipino’s sterven aan ziekten die veroorzaakt worden door roken.

Vrouwen en jongeren



De plannen van de nieuwe minister van Gezondheidszorg moeten nog vertaald worden in wetgeving die door het Congres moet worden goedgekeurd. “De opmerkingen van Ona kunnen dat proces versnellen, mede gezien het feit dat een belastingwet uit 2004 volgend jaar afloopt”, zegt Sy. “Maar het zal nog wel even duren voordat deze plannen in beleid zijn omgezet.”
 
Bovendien voeren sigarettenfabrikanten, anders dan in landen zoals Thailand, Singapore en Maleisië, agressieve campagnes op de Filipijnen omdat de markt daar vrijer is. “De tabaksindustrie richt zich momenteel op vrouwen en jongeren op de Filipijnen in een poging de omzet te verhogen”, zegt Joy Alampay, woordvoerster van de Zuidoost-Aziatische Tobacco Control Alliance, een regionale antirooklobby. “Er zijn nieuwe smaken en verpakkingen geïntroduceerd om deze doelgroepen te bereiken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.