Feesten tijdens de watercrisis in Zuid-Afrika

Ter voorbereiding op Wereldwaterdag op 22 maart viert Zuid-Afrika deze hele week al Waterweek. Maar volgens twee recente rapporten is er een ernstige crisis omdat de drinkwatervoorziening in het land gevaar loopt.
Zorgen hadden de Zuid-Afrikanen wel, over de kwaliteit van hun drinkwatervoorziening, maar pas in de laatste weken valt de term “nationale crisis”. Dat komt door het bijna tegelijkertijd uitkomen van een rapport van de Democratische Alliantie (DA), de grootste oppositiepartij, en een rapport van het instituut dat de bevolking beschermt tegen nuclaire schade, de National Nuclear Regulator (NNR).
De NNR sloeg alarm over afvalwater dat uit de enorme mijnen in het grondwater terechtkomt. Uit onderzoek blijkt dat planten en vissen in de rivieren nabij Johannesburg besmet zijn met radioactief uranium.
Slecht beheer
Het rapport van de DA schrijft dat de watervoorziening in groot gevaar is “door de combinatie van vervuilde waterbronnen en een slecht beheer van dammen, rioolwerken en zuiveringsinstallaties”. De milieuwoordvoerder van de partij, Gareth Morgan, beschuldigde de Minister van Waterstaat van het negeren van de crisis.
De bronnen zijn in gevaar doordat de milieugevolgen van industrieën niet serieus worden genomen. Er lijkt een touwtrekkerij te zijn tussen het ministerie van Waterstaat en Bosbeheer en het Ministerie van Mineralen en Energie over het reguleren van de mijnbouw in kwetsbare gebieden.
Het slechte beheer van de dammen is een kritische factor in de kwaliteit en de kwantiteit van het beschikbare drinkwater. Bijna de helft van de 300 dammen van het departement voldoet niet aan de moderne veiligheidsvoorwaarden – dat zijn woorden van de minister, Lindiwe Henricks, zelf.
De rioolsystemen zijn een derde bron van zorg. In de meeste gemeenten zijn ze dertig tot vijftig jaar oud, “maar weinig gemeenteraden doen meer dan het minimale onderhoud.”
Geen crisis
Toen er alarm werd geslagen over de elektriciteitsvoorziening in het land, deed de regering daar niets mee. Nu valt de stroom regelmatig uit en de mensen vragen zich af wat er met de watervoorziening gaat gebeuren. Maar minister Hendricks neemt elke gelegenheid te baat om te benadrukken dat er geen crisis is.
“Verkeerde informatie creëert slechts onnodige paniek en ontevredenheid”, zei ze vorige week tegen het parlement. “Mensen die het woord ‘crisis’ gebruiken moeten eerst hun feiten op een rij hebben.” Volgens haar zijn er verschillende plannen voor nieuwe waterprojecten, zoals een grote dam in het industriële hart van Zuid-Afrika, de provincie Gauteng, in 2019. De problemen met de riolering zijn volgens haar de verantwoordelijkheid van de gemeenten.
Na de geruststelling dat “het water veiliger en veiliger wordt” begon ze met een tournee om de Waterweek te promoten. Die moet de bewustwording vergroten over het belang van goed beschermde rivieren, dammen en meren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.