"EU protectionistischer tegenover opkomende economieën"

De EU is al jaren een voorvechter van vrijhandel, maar kiest steeds meer een protectionistische koers om de eigen markt te beschermen tegen opkomende economieën. Dat zeggen kritische economen.

Duitse bouwers van zonnepanelen klagen over dumping uit China, en Franse autoproducenten zeggen hetzelfde over Zuid-Korea. De Franse president François Hollande heeft de EU zelfs opgeroepen het vrijhandelsverdrag met dat land op te zeggen. “Producenten zoals Hyundai en Kia zijn oneerlijke concurrenten voor de Franse auto-industrie”, zei de minister voor industriële vernieuwing, Arnaud Montebourg.

Ontslaan

Peugeot moet meer dan achtduizend arbeiders ontslaan, terwijl Koreaanse exporten in de eerste helft van 2012 met de helft zijn toegenomen. Hyundai zegt echter dat de helft van deze auto’s in Europa zelf wordt gemaakt, zoals in Tsjechië. Het vrijhandelsverdrag verlaagt de tarieven op kleine Koreaanse auto’s bovendien maar met een paar procentpunt.

Maar andere industrieën voelen ook de hete Koreaanse adem in hun nek. Daarom is het land in korte tijd symbool geworden voor oneerlijke concurrentie.

Ook China dumpt producten, zeggen 25 Europese producenten onder leiding van Duitse zonnepaneelproducenten die failliet dreigen te gaan doordat de Chinese concurrentie zo scherp is. Volgens hen geeft Beijing de fabrieken daar illegale subsidies en mogen ze onder de kostprijs verkopen. Dumping dus, en dat mag volgens de regels van de Wereldhandelsorganisaties bestreden worden. Op 6 september heeft de EU een onderzoek naar de klacht aangekondigd.

Nieuw Preferentieel Systeem

Ook in haar handelsbeleid wordt de EU steeds protectionistischer, zei het Overseas Development Institute in Londen onlangs in een nieuw rapport. In januari 2014 wil de Europese Commissie het Algemeen Preferentieel Systeem uit 1971 op de schop nemen. Dat was bedoeld om ontwikkelingslanden handelsvoordelen te geven.

In het nieuwe systeem zullen de “hogere-middeninkomenslanden” daarvan worden uitgesloten, zegt Christopher Stevens, medeauteur van het rapport. Bovendien zullen de eisen op het gebied van milieu, arbeid en sociale zaken worden aangescherpt.

In totaal zullen nog maar 80 van de 175 landen in aanmerking komen voor de voorkeursbehandeling. “Volgens de EU zijn de hogere-middeninkomenslanden genoeg geïntegreerd in de wereldmarkt en zal dit armere landen meer kansen geven.” Maar het criterium hoger-middeninkomensland is daar niet geschikt voor, zegt Stevens. “Onder het nieuwe regime zal China erbij horen, maar Cuba niet. Indonesië en Thailand wel, en Gabon en Nigeria niet.”

Dirk Willem te Velde, coördinator van het rapport, is bezorgd dat “de EU zich terugtrekt in protectionisme, vooral ten aanzien van de BRICS-landen. Dit is niet de beste optie voor consumenten in de EU, noch voor exporteurs in ontwikkelingslanden.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.