“EU houdt grote suikerbedrijven zoet”

Grote Europese suikerraffinaderijen als Südzucker en Tiense Suiker zijn de onrechtmatige begunstigden van het suikerbeleid van de Europese Unie. Dat stelt een rapport dat de gezaghebbende ngo Oxfam vandaag (woensdag) publiceert. Bij Tiense Suiker was woensdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

Het suikerrapport van Oxfam, ‘Dumping on the World’, schildert het Europees suikerbeleid af als een klontje suiker. Het smelt heerlijk op de tong, maar je krijgt er rotte tanden van. De Europese suikerboeren worden beschermd, en krijgen binnen bepaalde quota twee tot drie maal de wereldmarktprijs voor hun suiker. Maar volgens de ngo kosten de subsidies de Europese belastingbetalers 819 miljoen euro per jaar, en gaat het geld naar een zestal grote Europese suikergroepen, die onverkochte suiker aan dumptarieven in ontwikkelingslanden verkopen.

De grootste begunstigden van het Europese suikerbeleid zijn het Franse Beghin Say (236 miljoen euro uitvoersubsidies), het Duitse Südzucker (201 miljoen euro) en het Britse Tate and Lyle (158 miljoen euro). Ook Tiense Suiker, dat voor driekwart in handen is van Südzucker, wordt genoemd.

Jaarlijks dumpt de EU zo’n vijf miljoen ton suiker op de wereldmarkt, schrijft Oxfam. De ngo, die opkomt voor eerlijke handel, becijferde dat de dumping van Europese suiker Brazilië jaarlijks zo’n 411 miljoen euro kost en Thailand zeker 125 miljoen euro.

Tegelijk is de Europese Unie is de grootste invoerder van suiker ter wereld. Europa kocht in 2000 voor 699 miljoen euro suiker van ontwikkelingslanden, meer dan de VS, Japan, Australië en Canada samen invoerden. Maar voor die ingevoerde suiker gelden hoge invoertarieven. Alleen de Minst Ontwikkelde Landen (mol) krijgen een voorkeursbehandeling, maar volgens het rapport van Oxfam is de jaarlijkse suikerinvoer uit de mol-landen maar goed voor drie dagen consumptie in Europa. Drie van de armste landen, Mozambique, Malawi en Ethiopië zouden sinds 2001 al 198 miljoen euro hebben mislopen door de invoerbeperkingen voor suiker van de beschermde Europese markt. In totaal geeft de EU 1,4 miljard euro uit om de eigen suikerproducenten te beschermen.

De Europese commissaris van landbouw, Franz Fischler, vindt de suikerprijs “kunstmatig hoog” en noemt een hervorming van het suikerbeleid “onafwendbaar”. De Europese Commissie stelt drie mogelijke scenario’s voor: het regime behouden, een prijsvermindering doorvoeren of een volledige liberalisering van de suikermarkt. De Europese ministers van Landbouw gaan de scenario’s tegen mekaar afwegen en komen naar verwachting eind juni met een definitief voorstel.

Oxfam vindt geen enkele van de drie scenario’s afdoend. “De Europese suikerproductie moet naar omlaag, de dumping moet worden gestopt, en de minst ontwikkelde landen moeten meer toegang krijgen tot de Europese markt”, zegt de hoofdlobbyist van Oxfam bij de EU, Jo Leadbeater. Hij noemt het Europese suikerbeleid “een schandaal”. Leadbeater: “Suiker is de enige kans voor de EU om dit jaar al werk te maken van eerlijke handel. Toch lijkt het van de Europese agenda te verdwijnen. De hervorming van het suikerbeleid moet een prioriteit worden.” (BL/AD)



http://www.oxfam.org/eng/pdfs/bp61_sugar_dumping.pdf

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.