Dossier: 

Dertig doden bij geweld aan grens Mali-Burkina Faso

In een conflict tussen boeren en herders aan de grens tussen Mali en Burkina Faso zijn minstens dertig mensen omgekomen. De spanningen tussen de  gemeenschappen die vechten voor water en land veroorzaakten een stroom van vluchtelingen naar Burkina Faso.

  • Dorp van de Dogon in Mali

Aan de grens tussen Mali en Burkina Faso heerst al enkele dagen een conflict tussen Dogon, Malinese boeren, en Fulani, herders afkomstig uit Burkina Faso. De autoriteiten van Burkina Faso melden dat bijna dertig doden het gevolg waren van deze spanningen. De boeren zijn niet akkoord met de overeenkomst die de herders toelaat op Malinese gebieden en dit leidde tot geweld.

Het gevecht begon op donderdag 24 mei en vond plaats nabij Sari, een stad in Mali, ongeveer 15 kilometer van de grens met Burkina Faso, volgens Khalil Bara, gouverneur van het noordelijk gebied van Burkina Faso op de nationale radio.

‘We ontvangen honderden vluchtelingen uit Sari’, zegt Abdoul Ouarma, een correspondent voor het AIB nieuwsagentschap in Titao in Burkina Faso, vlakbij de grens met Mali. ‘Zij vertelden dat het geweld startte wanneer de Fulani klaagden dat de Dogons boeren gezaaid hadden in land dat traditioneel voor herders gehouden wordt’.

‘Boeren misbruiken de crisis’

In maart 2012 werd in Mali de democratisch gekozen regering van president Amadou Toumani Touré afgezet, door militairen. In het noorden heersen nu Touareg opstandelingen en moslim-radicalen. Onder afgetreden president Touré ontstond een akkoord tussen de twee Afrikaanse landen. Herders van Burkina Faso werden via speciale wegen in Mali toegelaten om hun kampen op te slaan in gebieden waar weilanden beschikbaar zijn.

Het conflict over het akkoord tussen de boeren en de herders ontstond in maart, na het vertrek van de afgetreden president. De Malinese boeren beweren dat de kampen van de rondtrekkende herders vaak hun oogsten vernielen of beschadigen.

‘De Dogon, die altijd tegenstanders waren van de opening van deze speciale wegen, maken misbruik van de crisis die heerst in het land en besloten om het probleem op te lossen door de kampen van de Fulani herders aan te vallen’, zegt Bara. Hij voegde eraan toe dat de meeste doden Fulani waren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.