Derde van Colombiaanse parlement heeft paramilitaire banden

Nog steeds hebben veel Colombiaanse parlementsleden banden met paramilitairen. Dat blijkt uit onderzoek van een plaatselijke organisatie.

  • CC BY-SA 2.0 Miguel Olaya De Colombiaanse senaat. CC BY-SA 2.0 Miguel Olaya

In 2004, bij de ontwapening van paramilitaire groepen, gaf de paramilitaire leider Salvatore Mancuso toe dat zijn extreemrechtse organisatie 35 procent van het parlement controleerde. Vandaag lijkt er weinig veranderd, zegt de Fundación Paz y Reconciliación (Stichting Vrede en Verzoening).

De organisatie ging na welke banden de pas verkozen parlementsleden hebben met paramilitairen. Nog steeds blijken 33 senatoren, bijna een derde van de Senaat, zulke banden te hebben. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers gaat het om 37 verkozenen, goed voor 22 procent.

Het pas verkozen parlement is een van de belangrijkste van de laatste vijftig jaar. Het zal moeten beslissen over de uitkomst van de vredesonderhandelingen die momenteel in Havana aan de gang zijn tussen de regering van Juan Manuel Santos en de linkse FARC-rebellen. Regering en rebellen waren vijftig jaar lang in een bloedige oorlog verwikkeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.