De Europese Unie plooit voor de speculatiefondsen

De Ministers van Financiën van de 27 landen van de EU waren bijeen op 16 maart 2010 in Brussel. Doel was het aanvaarden van een schuchter voorstel van de Europese Commissie om de hedge funds te reguleren. Maar dat is uitgesteld tot ‘een meer geschikte datum’. Zij wachten blijkbaar liever tot die speculatiefondsen de euro en het pond verder hebben gedestabiliseerd door hun herhaalde en gezamenlijke aanvallen, zoals de Wall Street Journal onlangs in januari heeft bekend gemaakt.
De voorgestelde maatregelen waren nochtans minimalistisch. Het ging er niet om hun exorbitante rentabiliteit te verminderen, noch hun “hefboomeffecten” te verhinderen die hen toelaten om te speculeren met geleend geld. De Commissie wou simpelweg dat de speculatiefondsen, om een “Europees paspoort” te verkrijgen, zich zouden registreren bij de financiële autoriteiten om zo een grotere transparantie te bekomen van wat zij doen.
De Commissie liet zelfs de deur open voor de fondsen van de fiscale paradijzen. Maar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bekeken die aanval op de vrijheid van speculatie met een scheef oog. Tegenover die terughoudendheid van Washington en Londen hebben de Europese Commissaris Michel Barnier en de 27 ministers besloten dat het hoognodig was te wachten.
Dit is zeer slecht nieuws voor Griekenland en voor alle Europese volkeren. De Europese Unie dreigt nu met een regulering van de “Credit Default Swaps”, waarmee die speculatiefondsen Griekenland op de knieën dwingen vooraleer ze andere slachtoffers aanvallen.
Hoewel onvoldoende waren die voorstellen ten minste een signaal dat de EU zich wilde inzetten om de financiële markten te controleren. Maar de huidige beslissing van de Europese ministers doet hen elke geloofwaardigheid verliezen en de hedge funds weten nu dat ze verder zullen kunnen gaan met hun vernietigend werk zonder een strobreed in de weg gelegd te krijgen.
Attac stelt nogmaals dat het dringend is een belasting op de financiële transacties en een sterke regulering van de financiële markten te eisen, vooral van de afgeleide producten, om zo een einde te stellen aan de financiële roofpraktijken van hedgefunds en andere speculanten die de financiële markten afschuimen en onveilig maken.
De rekening wordt nog steeds gepresenteerd aan en betaald door de gewone werkende mensen.
Eric Goeman, Woordvoerder Attac Vlaanderen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.