Davignon maakt kans op 'slechtste lobbyist'-award

De Belg Etienne Davignon maakt kans op de Worst EU Lobbying Award van 2007. De ‘onderscheiding’ wordt uitgereikt aan een lobbyist, bedrijf of lobbygroep die in 2007 de meest misleidende of bedrieglijke tactieken gebruikt heeft om invloed uit te oefenen op de beslissingen van de Europese Unie.
Davignon werd genomineerd omdat hij de Europese Commissaris voor Ontwikkeling en Internationale Hulp, Louis Michel, adviseert over de economische ontwikkeling van Afrika en de rol van privé-bedrijven daarin. De organisatoren van de Awards vinden dat niet kunnen, omdat Davignon in de Raad van Bestuur zit van het energiebedrijf Suez, dat commerciële activiteiten wil ontplooien in Afrika.
Ook het Spaanse oliebedrijf Repsol is genomineerd, omdat het het onderzoek van de Europese Unie naar biodiesel in de war stuurt. BMW, Daimler en Porsche verzetten zich dan weer tegen een voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen. Daardoor hinderen ze de strijd tegen de klimaatverandering.
EPACA, een Europese koepelorganisatie van grote consultancygroepen, is genomineerd omdat het zich verzet tegen plannen van de Europese Commissie om striktere regels op te leggen aan lobbyisten. Ook het Cabinet Stewart, een dekmantel voor Amerikaanse groeperingen die zich verzetten tegen het Kyotoverdrag, maakt kans op de prijs. Op 4 december wordt de ‘winnaar’ bekendgemaakt.
Het is de derde keer dat het Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl en Spinwatch de Worst EU Lobbying Awards organiseren. In 2006 won oliegigant ExxonMobil de prijs omdat het klimaatsceptische denktanks financieel steunde. Campaign for Creativity, een lobbygroep van IT-bedrijven, won de prijs in 2005 omdat het ijverde voor softwarepatenten en intellectuele eigendomsrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.