Communisten sturen kat naar verjaardagsfeestje Indiase minderheidsregering

Het rommelt tussen de Congrespartij van premier Singh en de communisten die de Indiase minderheidsregering steunen. Op de eerste verjaardag van de verkiezingsoverwinning stuurden de communisten in plaats van felicitaties felle kritiek. Ironisch genoeg bood aartsvijand BJP, de grootste oppositiepartij, de Congrespartij ongevraagd haar steun aan.





Prakash Karat, de algemeen secretaris van de Marxistisch-Communistische Partij van India (CPI-M), daagde niet op voor het eerste verjaardagsfeestje van de Indiase minderheidsregering. In de plaats kwamen hij en A.B. Bardhan, het hoofd van de Communistische Partij van India (CPI) met een lange resem klachten over door Congres geleide regeringscoalitie. Voor de minderheidsregering is de steun van de communisten cruciaal.

De wittebroodsweken zijn voorbij, vinden de communisten. Ze beloofden de komende dagen massamobilisaties om de beloften uit het Gemeenschappelijk Minimumprogramma te doen naleven. Volgens hen wilden de kiezers die een jaar geleden onverwacht de toenmalige BJP-regering naar huis stuurden, een regering die de ontwikkelingsnoden van miljoenen arme Indiërs ter harte neemt. Met het liberale economische beleid van de coalitie gebeurt dat niet, zo klagen ze. Beide leiders hameren er voortdurend op dat de Congrespartij weer aan de macht kwam dankzij het ongenoegen over het liberaliseringbeleid van de BJP. Karat en Bardhan beloofden wel dat ze de regering-Singh blijven steunen.

Tijdens de wat getemperde weekendfestiviteiten sprak premier Singh, een voormalige econoom bij de Wereldbank, over ingrijpende economische stappen die ten goede zouden komen aan mensen die ongeduldig ziten te wachten op een betere levenskwaliteit.

Maar de communisten zijn kwaad over de stappen die het voorbije jaar al zijn gezet, waaronder het toelaten van tot 74 procent buitenlandse directe investeringen in Indiase banken en de telecomsector. Letterlijk furieus zijn ze over de regeringsplannen om de Indiase mijnbouwsector open te stellen voor buitenlanders en om multinationals toe te laten in de detailhandel. Volgens hen zal dat laatste miljoenen Indiase kleine handelaars en winkeliers benadelen. Tot dusverre is elektriciteit de enige openbare dienst die India heeft geprivatiseerd. De stroomtarieven zijn de hoogste in geschoten zonder dat de stroomvoorziening betrouwbaarden werd.

De communisten hebben nog meer grieven. Ze vinden dat de regering de landhervorming verwaarloost en verzaakt aan de beloften om de arbeidswetgeving aan te passen zodat ongeorganiseerde arbeiders en landarbeiders bescherming genieten. Er is ook weinig gedaan tegen ongewenste intimiteiten op de werkvloer. De communisten zijn blij met de inspanningen die de regeringscoalitie doet om samenwerking te organiseren met Rusland en China, maar willen niet dat New Delhi nauwe militaire banden smeedt met de VS - iets waar de BJP-regering al mee startte.

In een reactie ging een van de leiders van de Congrespartij, Margaret Alva, niet in op de inhoud van de klachten. Ze merkte alleen op dat de sterke uitspraken alles te maken hebben met de nakende verkiezingen in West-Bengalen en Kerala, twee traditionele bastions van de communisten.

Het is naïef te verwachten dat het beleid van deze regering sterk verschilt van dat van haar voorgangers, zegt Jean Dreze, een bekende economieprofessor aan de universiteit van Delhi. Zowel de BJP als de Congrespartij zijn hervormingsgezind en geen enkele regering is tot dusverre afgeweken van de koers die Singh zelf 14 jaar geleden uitzette toen hij minister van Financiën was.

De voorzitter van de BJP, Lal Krishna Advani, bood Singh en de Congrespartij de steun aan van de BJP en diens medestanders bij elke hervorming die vitaal is voor India’s economische vooruitgang. De juiste woorden uit de verkeerde mond, moet de Congrespartij hebben gedacht. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.