China verpulvert 6 ton ivoor

China heeft voor 7,3 miljoen euro aan ivoor vernietigd. Het land stelt daarmee een belangrijke symbolische daad in de strijd tegen de illegale handel in ivoor. Amper twee maanden daarvoor deden ook de VS dat al.

Tijdens de ceremonie in de stad Guangzhou werd gisteren (maandag) zes ton aan olifantentanden en beeldjes vernietigd, goed voor ongeveer een zesde van de totale voorraad in beslag genomen ivoor in 2012. Toch is de vernietiging vooral een symbolische daad. Het is voor het eerst dat China, goed voor ongeveer 70 procent van de wereldwijde vraag naar ivoor, in het openbaar een deel van de voorraad vernielt.

De vraag naar ivoor is de laatste jaren sterk toegenomen in China door de groei van de middenklasse. Veel Chinezen zien in ivoor een statussymbool, en willen daar tot 3000 dollar (2200 euro) per kilogram voor betalen op de zwarte markt. Uit cijfers van de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (Cites) blijkt dat de internationale handel in ivoor in de voorbije tien jaar is verdrievoudigd, ondanks een internationaal verbod op de handel sinds 1989.

Het effect op de olifantenpopulaties in Afrika is enorm: sinds 1980 is het aantal olifanten op het continent gehalveerd. Dagelijks worden tientallen olifanten gedood voor de handel in ivoor.

Verenigde Staten

De publieke ceremonie in Guangzhou komt er amper twee maanden na een gelijkaardige actie in de Verenigde Staten, waar ook al 6 ton werd vernietigd tijdens een ceremonie in Denver.

Dergelijke acties worden erg geapprecieerd onder milieuverenigingen, met name in China. “Deze publieke actie stuurt een sterk signaal naar potentiële consumenten dat de Chinese overheid geen illegale handel in ivoor toestaat”, zegt Azzedine Downes van de dierenrechtenorganisatie IFAW. “Het is van monumentaal belang dat China heeft beslist het ivoor te verpulveren, omdat het land als grootste consument is van het zogenaamde ‘witte goud’.”

Downes is ervan overtuigd dat acties niet enkele symbolisch belangrijk zijn. “Het voorkomt natuurlijk dat in beslag genomen ivoor terug op de markt kan komen en het ontmoedigt de stroperij op olifanten”, zegt hij. “Dit is natuurlijk maar een fractie van de voorraad die in beslag is genomen, maar een groep landen die ivoor publiekelijk blijven vernietigen, toont zo aan dat ze samen een standpunt innemen tegen ecologische misdrijven en voor de bescherming van de olifant in het wild.”

Het pleit van de olifant krijgt internationaal meer en meer aandacht. Deze maand debatteert het Europees Parlement over een resolutie rond de handel in bedreigde diersoorten, en volgende maand plant Frankrijk de vernietiging van 3 ton ivoor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.