Caricom en VS proberen onderhandelingen over FTAA vlot te krijgen

De jaarlijkse top van de Caribische Gemeenschap (Caricom), van 3 tot 5 juli in de Guyaanse hoofdstad Georgetown, staat in het teken van brokken lijmen met de Verenigde Staten. De onderhandelingen tussen Washington en de Caribische landen over de oprichting van een pan-Amerikaanse Vrijhandelszone zijn in het slop geraakt. De VS beschuldigt Caricom de oprichting van de FTAA (voorzien voor 2005) te vertragen. De Caribische landen zeggen dat de invoertarieven die de Amerikanen voorstellen, zullen zorgen voor een dumping van Amerikaanse producten op hun kwetsbare markten.



Het dispuut tussen de VS en Caricom ontstond in mei, toen de VS in Panama hun invoertarieven voor landbouwproducten voorstelden. De Caribische landen eisten dat binnen de toekomstige Pan-Amerikaanse vrijhandelszone dezelfde invoertarieven gelden als die in de Wereldhandelsorganisatie (WHO). De VS eisetn lagere invoertarieven omdat hun export van landbouwproducten daar duidelijk mee gediend zou zijn. Dat kan pas als de VS hun landbouwsubsidies afbouwen, stelden de Caricom-landen, anders worden de Cariben de dumpingplaats voor goedkope Amerikaanse producten. De VS hebben sindsdien, zoals bekend, hun landbouwsubsidies verhoogd met 15 tot 20 miljard dollar per jaar over een periode van 10 jaar.

Om aan te geven hoe koeltjes het eraan toegaat tussen beide blokken: het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef alle individuele Caricom-leden onlangs een brief met de waarschuwing dat de Caricom-delegatie de FTAA vertraagt. Die delegatie, onder leiding van de Jamaicaan Richard Bernal, reageerde op wat ze de openlijke agressie en het geblaf van Washington noemt. De VS proberen ons te overhalen om akkoorden te ondertekenen waarvan we de impact niet kunnen inschatten, zegt Bernal. “Dat zou zelfmoord zijn. Vergeet niet dat we spreken over erg kleine economieën en erg kleine bedrijven die de concurrentie aangaan tegen sommige van de grootste multinationals. Dat zorgt voor heel wat ongerustheid in de Caribische regio.”

De VS wilden eerste tegen mei een deal over de invoertarieven. We hebben “met hand en tand” moeten vechten om uitstel te krijgen tot oktober, zegt Bernal. Colin Granderson, vice-secretarisgeneraal van Caricom, berijpt het Amerikaanse ongeduld niet. “We hebben gewoon een beetje meer tijd nodig om de Amerikaanse voorstellen te onderzoeken. Onze kleine landjes hebben niet de middelen om zo snel te werken als de VS, Canada of Mexico.”

Uit zopas gepubliceerde handelscijfers blijkt dat de handelsbalans tussen de VS en de Caribische regio intussen ver is doorgeslagen: de VS hebben een voordeel van 20 miljard euro. Vijftien jaar geleden was de handelsbalans ongeveer in evenwicht met om en bij twee miljard euro per jaar aan beide kanten. Handelsexperts wijten die ontwikkeling aan het Caribbean Basin Initiative (CBI), een vrijhandelsakkoord dat de VS in 1984 afsloten met de Caribische landen. De Amerikaanse ontwikkelingshulp aan de regio is intussen geslonken van 237 miljoen dollar in 1985 naar 23 miljoen in 2000. Die cijfers zullen de Caribische onderhandelaars extra voorzichtig maken als de gesprekken over de FTAA later deze maand opnieuw van start gaan.



Ref: na ca if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.