Bush breekt lans voor biodiesel

De VS moeten meer milieuvriendelijke brandstoffen als biodiesel en ethanol gaan produceren. Dat heeft de Amerikaanse president George W. Bush maandag gezegd. Bush is ervoor gewonnen alle Amerikaanse brandstofproducenten wettelijk te verplichten biodiesel en ethanol bij hun conventionele diesel en benzine te gieten.
De Amerikaanse regering wil volgend jaar 84 miljoen dollar uittrekken voor onderzoek naar biobrandstoffen. Voor Washington telt niet alleen het ecologische aspect. Bush benadrukt dat biobrandstoffen de VS ook minder afhankelijk maken van ingevoerde olie.

In 1999 tankten milieubewuste Amerikanen bijna 2 miljoen liter biodiesel; nu bedraagt het verbruik in de VS al meer dan 100 miljoen liter per jaar. De voorbije jaren zijn in de VS meer dan 300 openbare tankstations biodiesel beginnen aanbieden.

Tegenstanders geloven dat Bush’ biodieselverhaal alleen een groen tintje moet geven aan zijn energieplan. Bush wil dat de VS zelf meer olie en steenkool gaan produceren en is ook voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Een nationale energiewet die daarvoor de juridische basis moet leggen, is al herhaaldelijk tegengehouden door de senaat. Bush’ energieplannen zouden 8,6 miljard dollar gaan kosten. Erg omstreden is ook het voornemen om in de Arctic National Wildlife Refuge, een natuurgebied in Alaska, naar olie te gaan boren. Volgens de regering kan in dat gebied 150 miljoen liter olie per dag bovengehaald worden. De VS verbruiken tegenwoordig meer dan 3 miljard liter olie per dag.

Volgens een overheidsstudie kunnen biobrandstoffen tegen 2030 een vijfde van de behoeften van de Amerikaanse transportsector dekken. Het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een nieuwe versie van de nieuwe nationale energiewet van Bush. Die kan de productie van biobrandstoffen tegen 2012 opdrijven tot bijna 50 miljoen liter per dag.

De VS maken vooral biodiesel uit soja. Ethanol distilleren de Amerikanen uit gefermenteerde maïs. Biodiesel en ethanol veroorzaken veel minder luchtvervuiling dan conventionele brandstoffen en helpen het broeikasprobleem tegen te gaan. Nu al krijgen Amerikanen belastingvermindering als ze een wagen kopen die biobrandstof kan tanken. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.