Buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika stijgen weer

De directe buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika en de Cariben zijn vorig jaar met 44 procent gestegen, tot een totaal van 56,4 miljard dollar. Sinds 1999 ging dat cijfer gestaag bergaf. De nabije toekomst ziet er goed uit, en dat is voor een groot deel te danken aan de translatinas, multinationals uit Latijns-Amerika.

Ondanks de vooruitgang moet Latijns-Amerika het nog steeds vaak afleggen tegen Azië als het erop draait investeringen in nieuwe en hoogtechnologische sectoren aan te trekken. Dat zegt het jaarrapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Cepal). Met name China is een grote concurrent voor de industrie in Mexico en Centraal-Amerika. Voor de Latijns-Amerikaanse grondstoffenproducenten biedt China als investeerder dan weer grote kansen.

Privatiseringen zijn niet langer de belangrijkste aantrekkingspool voor investeerders in Latijns-Amerika. Nu kopen ze er gewoon private bedrijven op. De aanwezigheid van de traditionele transnationale bedrijven loopt terug. Maar translatinas, grote bedrijven uit Mexico en Brazilië die actief worden in andere landen in de regio, springen in het gat.

De 56,4 miljard dollar waarop Latijns-Amerika en de Cariben in 2004 konden rekenen, maken 9,2 procent uit van het wereldwijde volume aan directe buitenlandse investeringen. China alleen al slokte 10,1 procent op van het totaal van 612 miljard dollar.

In absolute cijfers haalden Brazilië en Mexico van alle Latijns-Amerikaanse landen vorig jaar de grootste bedragen binnen. In verhouding tot het bruto binnenlands product scoorde Chili het hoogst. De grootste stijging in het buitenlands investeringsvolume staat op naam van Brazilië (79 procent) en Chili (73 procent).

De Verenigde Staten namen bijna een derde van de investeringen in Latijns-Amerika voor hun rekening en bleven daarmee op de eerste rij. De inbreng uit Spanje, die piekte tijdens de privatiseringsgolf van de jaren 90, blijft dalen. Vanuit de Aziatische landen wagen nog altijd weinig investeerders de sprong.

Volgens Machinea moet Latijns-Amerika werk maken van een beter beleid om investeringen aan te trekken. Vooral voor wat de evaluatie van dergelijke maatregelen aangaat, loopt de regio volgens hem achterop bij Europa en Azië.

Volgens José Luis Machinea, de secretaris-generaal van de Cepal, zullen de buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika verder stijgen. Investeerders lijken zich volgens hem niet te laten afschrikken door de linkse partijen die in steeds meer landen aan de macht komen. In 2004 hadden Brazilië, Argentinië, Venezuela en Chili centrum-linkse regeringen. Dit jaar kwam daar Uruguay bij. Machinea gelooft dat het vertrouwen van de investeerders zal blijven groeien zolang de landen van de regio bewijzen dat linkse en rechtse regeringen elkaar kunnen afwisselen zonder te raken aan het macro-economisch beleid en bepaalde spelregels. Volgens de Cepal-baas scheppen de vrijhandelsakkoorden die recent in Latijns-Amerika werden gesloten, nieuwe kansen voor buitenlandse investeerders. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.