Brazilië vol vertrouwen voor 2010

Volgens de minst optimistische voorspellingen zal de Braziliaanse economie dit jaar met 5 procent groeien. De vooruitzichten op middellange termijn zijn nog beter. Brazilië groeit minder snel dan China en India, maar lijkt ook goed op weg om zijn stempel op het nieuwe decennium te drukken.
Economen gaan ervan uit dat Brazilië begonnen is aan een lange cyclus van economische expansie. Buitenlandse investeerders sluizen hun geld langs alle beschikbare kanalen het land in. Volgens het Britse tijdschrift The Economist kan Brazilië in 2014 al de vijfde economie ter wereld zijn, groter dan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Brazilië telt 192 miljoen inwoners, maar in vergelijking met andere grote ontwikkelingslanden moet het zich niet al te veel zorgen maken over een onhoudbare bevolkingsdruk. De bevolkingsdichtheid is nog altijd laag, aan water is er in de meeste regio’s geen gebrek en ook energie is geen probleem. Brazilië is een van de wereldleiders in hernieuwbare energie maar kan de komende decennia ook nog fors verdienen aan fossiele brandstoffen. De voorbije jaren werden voor de Braziliaanse kust immers enorme olievoorraden ontdekt.

Klaar voor nieuwe groeispurt


Alles wijst erop dat de internationale economische crisis voor Brazilië maar een korte hapering zal blijken. Tussen 2003 en 2008 kwamen er in Brazilië 7,7 miljoen nieuwe banen bij. De laatste maanden van 2008 gingen er honderdduizenden arbeidsplaatsen verloren – in december alleen al 655.000 – en het herstel in 2009 ging traag. Toch werden er het afgelopen jaar in de formele economie alweer bijna een miljoen nieuwe banen gecreëerd. Dat gebeurde vooral in de bouw- en de distributiesector. De groei van de binnenlandse consumptie maakte de dalende export meer dan goed.
Net als China en India komt Brazilië veel sneller uit de crisis dan de industrielanden. Dat verhoogt het internationale gewicht van het land. Als een grote producent van levensmiddelen en hernieuwbare grondstoffen kan de toekomstige rol van Brazilië in de wereldeconomie ook moeilijk overschat worden.
Het is allicht geen toeval dat Brazilië ook op andere vlakken de wind mee heeft. In de internationale diplomatie moet steeds meer rekening gehouden worden met Brazilië. En het land mag in 2014 het wereldkampioenschap voetbal organiseren, en twee jaar later in Rio de Janeiro de Olympische Spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.