Brazilië probeert geest van Porto Alegre wakker te houden

Links Brazilië moet het voor het eerst sinds 2001 zonder Wereld Sociaal Forum stellen, maar vandaag begint in Belo Horizonte het eerste Braziliaans Sociaal Forum. Er zijn 23.000 mensen ingeschreven voor de bijeenkomst. De Braziliaanse Arbeiderspartij (PT), die mee aan de basis lag van het WSF en waarschijnlijk profiteerde van de sociale dynamiek die het internationale ideeënlaboratorium in Brazilië deed ontstaan, is nu tien maanden aan de macht en dreigt zwaar onder vuur te worden genomen in Belo Horizonte.


Het Wereld Sociaal Forum, de grootste internationale bijeenkomst van andersglobalisten en progressieve activisten en denkers, werd voor het eerst in 2001 in Porto Alegre georganiseerd. In 2002 en begin dit jaar vond de bijeenkomst opnieuw onderdak in de door de PT bestuurde stad, maar de volgende editie vindt in januari in het Indiase Mumbai plaats.

De Braziliaanse vakbonden, boerenorganisaties en actiegroepen die het WSF drie jaar lang domineerden en kleur gaven, laten het niet aan hun hart komen. Vanaf vandaag blazen ze vier dagen lang verzamelen in Belo Horizonte om er zich te beraden over de toekomst van de progressieve beweging in Brazilië.

Het enthousiasme over het aantreden van Luiz Inácio Lula da Silva als de eerste linkse president in de geschiedenis van het land, is na tien maanden behoorlijk bekoeld. Veel actievoerders vinden dat de Arbeiderspartij haar programma overboord heeft gegooid en een neoliberaal beleid voert dat nauwelijks te onderscheiden is van dat van de voorgaande regeringen. Die onvrede zou wel eens de rode draad kunnen worden doorheen het forum in Belo Horizonte - dat net als het Wereld Sociaal Forum bestaat uit enkele grote meetings, talrijke kleinere vergaderingen en ontelbare workshops.

Toch is het in de eerste plaats de bedoeling dat de deelnemers analyseren waarmee progressieve bewegingen en sociale organisaties vandaag bezig zijn en wat hun ideeën in verband met de toekomst zijn, zegt Salete Valesan, de directeur van het Paulo Freire-instituut en een van de organisatoren van de bijeenkomst.

Thema’s die de komende vier dagen zullen worden uitgebeend zijn onder meer het verzet tegen de Pan-Amerikaanse Vrijhandelszone, de militarisering van Latijns-Amerika, alternatieven voor het neoliberalisme en de democratisering van de media. Er zijn bekende sprekers aangekondigd, zoals de theoloog Leonardo Boff, de voorzitter van de Braziliaanse vakbondscentrale CUT Luis Marinho en Gilmer Mauro, één van de leiders van de landlozenbeweging MST. Ook de Boliviaanse oppositieleider en woordvoerder van de cocaboeren Evo Morales wordt verwacht.

Het Braziliaans Instituut voor Sociale en Economische Analyse (IBASE), één van de organisatoren van het WSF, zal in Belo Horizonte de eerste drie boeken voorstellen van een vijfdelig werk dat een synthese probeert te bieden van alles wat er tijdens de voorbije edities van het WSF is gebeurd en gezegd. Het hele werk moet klaar zijn als de vierde editie van het WSF op 16 januari in Mumbai begint.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.