Braindrain kost Malawi tot 20 miljoen euro per verpleegster

Malawi verliest in het slechtste geval tot 20 miljoen euro aan een verpleegster die na haar opleiding naar het buitenland vertrekt.
Onderzoekers uit Malawi en de VS berekenden de kost van de opleiding van verplegend personeel in Malawi, van de lagere school tot de gespecialiseerde opleiding. Studenten aan de instellingen voor verpleegkunde in Malawi betalen geen inschrijvingsgeld; de hele last wordt dus door de staat gedragen. De totale kost varieert van 7.000 euro voor een rudimentaire opleiding tot 24.000 euro voor een gediplomeerde verpleegster.

Als een verpleegster binnen de eerste vijf jaar na haar opleiding vertrekt, tikt het verlies van die investering gemiddeld 30 jaar aan, nemen de onderzoekers aan. Zo lang had die verpleegster immers nog nuttig kunnen zijn in de gezondheidszorg in Malawi zonder dat er vervanger had moeten worden opgeleid. Bij een gemiddelde interestvoet van 7 procent komt het verlies van een gediplomeerde verpleegster Malawi dan op 180.000 euro, bij een interestvoet van 25 procent zelfs op 20 miljoen euro.

De studie houdt geen rekening met het geld dat emigranten vanuit hun nieuwe omgeving eventueel naar huis sturen.

Door de enorme braindrain raakt in Malawi 64 procent van de arbeidsplaatsen voor verpleegsters niet ingevuld. Schrikbarend veel vrouwen sterven in het kraambed door het gebrek aan goed opgeleide vroedvrouwen. Experts vrezen ook dat Malawi er nooit in zal slagen genoeg verplegers en artsen te vinden om de toediening van aidsremmers aan een groter deel van de seropositieven in het land te begeleiden.

Met steun van internationale donoren heeft Malawi in 2005 wel al de lonen van het verplegend personeel in overheidsdienst opgetrokken. Malawi begint ook almaar meer medisch personeel op te leiden en probeert met extra vergoedingen ook verpleegsters en artsen naar afgelegen gebieden te lokken. IPS MDG6 (PD/ADR)

http://www.biomedcentral.com/1472-6955/5/9/abstract/ve

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.