Bosjesmannen slaan handen ineen met Amerikaanse actrices

“Boycot De Beers of je hebt de vernietiging van de Bosjesmannen op je geweten”, zegt Oscarwinnares Julie Christie. Cristie is een van de mensen die ooit reclame maakten voor het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers maar het nu onder vuur nemen op de protestsite Boycottdebeers.com. De site werd vandaag (13 december) gelanceerd.
San of Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bevolkingsgroepen in zuidelijk Afrika, Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Velen prefereren de titel ‘Bosjesman’, ofschoon deze term als politiek incorrect wordt beschouwd door westerlingen. Tot de jaren tachtig leefden vier verschillende groepen in het Centraal Kalahari Wildreservaat, dat in 1961 gecreëerd werd om het traditionele territorium van de Bosjesmannen te beschermen.

In de jaren tachtig werden echter diamanten ontdekt in het gebied en besloot de overheid van Bostwana de Bosjesmannen uit de gebieden weg te halen. De overheid deed dat naar eigen zeggen om hen beter onderwijs, verzorging en sociale voorzieningen te kunnen bieden. De Bosjesmannen werden ondergebracht in kampen, waar ze naar eigen zeggen met problemen geconfronteerd worden waar ze nooit eerder van hoorden: gebrek aan drinkbaar water, geweld en HIV/Aids.

Roy Sesana, Bosjesman en de winnaar van de alternatieve Nobelprijs in 2005, zegt dat ze overlegd hebben met De Beers: “We zegden akkoord te zijn met de mijnen in ruil voor jobs, geld, een hogere levensstandaard en auto’s.” Maar dat was op voorwaarde dat we op ons land konden blijven, zegt een andere Bosjesman, Gakekgolele. “Nu werden we verdreven en gaan we niet akkoord met de mijnen van De Beers op ons territorium.”

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf De Beers runt alle diamantmijnen in Botswana en werkt samen met de Botswaanse overheid via een joint venture, Debswana. De overheid van Botswana bezit dan weer 15% van de aandelen van De Beers. Tom Tweedy, de woordvoerder van De Beers, weerlegt in de Zuid-Afrikaanse krant Mail&Guardian de beschuldigingen: “100% van onze diamanten komt uit conflictvrije zones”, aldus Tweedy.

De Bosjesmannen hebben ook Leonardo DiCaprio om hulp gevraagd via een paginagrote advertentie in het Amerikaanse magazine “Variety”: “We denken dat mensen zullen luisteren omdat je bekend bent en gerespecteerd wordt”, zo schreven ze in de open brief. DiCaprio speelt de hoofdrol in de film “Blood Diamond”, die de oorlogen en armoede belichten die volgden op de diamantindustrie in Afrika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.