"Bomaanslagen in Nigeria zullen aanhouden"

Nigeria zal nog meer moordende bomaanslagen te verduren krijgen als de inlichtingendiensten er niet beter gaan werken en de overheid niet meer onderneemt tegen de illegale handel in explosieven. Dat zeggen experts na de aanslag tegen het VN-gebouw in Abuja op 26 augustus.

Bij de aanslag in Abuja vielen 23 doden en 81 gewonden. De aanslag zat eraan te komen, zegt Ifeanyi Okechukwu van het West-Afrikaans Netwerk voor Vredesopbouw. “Er zit een groot gat in ons veiligheidssysteem, en sommige mensen maken misbruik daarvan om constant chaos te scheppen. Het geweld zal aanhouden zolang Nigeria die problemen niet aanpakt”, voorspelt Okechukwu.

Heilige oorlog

De aanslag in Abuja is opgeëist door de islamistische groep Boko Haram. Volgens Boko Haram ging het om een vergeldingsactie voor de steun die de VN en de VS de Nigeriaanse regering leveren bij de vervolging van de moslims in het land. Iets meer dan de helft van de zowat 150 miljoen Nigerianen is moslim; ze leven vooral in het noorden van het land. President Goodluck Jonathan is een christen.

Abu Kakah, een woordvoerder van Boko Haram, heeft journalisten in een telefooninterview laten weten dat er nog meer aanslagen zullen volgen. Boko Haram kant zich tegen de westerse levensstijl en het westers onderwijs die volgens de beweging Nigeria de verkeerde richting uitsturen. De extremistische groep wil een islamitische staat oprichten in Nigeria.

De afgelopen maanden had Boko Haram al bomaanslagen uitgevoerd tegen politiekantoren, legerkazernes, kerken en andere openbare gebouwen. In juni was zelfs het hoofdkwartier van de politie in Abuja het doelwit. Toen dreigde Boko Haram met een heilige oorlog die het land onbestuurbaar zou maken. 

Meldingsplicht

Volgens de politie waren de bommen die bij de aanslagen werden gebruikt, gemaakt met explosieven die worden ingezet in steengroeven en bij de aanleg van wegen. Voor Okechukwu ligt het voor de hand dat er een meldingsplicht moet komen voor de verkopers en kopers van dergelijke explosieven. Importeurs en handelaars hebben nu een licentie nodig die maar drie jaar geldig is, maar volgens Okechukwu moeten er een meer gedetailleerd toezicht komen dat ook echt in de praktijk wordt gebracht.

Na de aanslag van juni zette de regering een militaire taakgroep op die naar Maiduguri werd gestuurd, de hoofdstad van de noordoostelijke staat Borno en een bolwerk van Boko Haram.

Maar volgens Okechukwu zal dat niet veel uithalen zolang de politie geen beter inlichtingennetwerk uitbouwt om preventief te kunnen optreden. “De politie weet niet waar ze de daders van de aanslagen moet zoeken.”

Inlichtingendiensten

De Nigeriaanse Staatsveiligheid (SSS) zegt dat ze er wel degelijk al in slaagt cruciale informatie te verzamelen over terroristische groepen in het land. Volgens de SSS verspreidde ze al op 18 augustus een rapport waarin werd gewaarschuwd dat strijders van Boko Haram een aanslag planden in Abuja. Op 21 augustus werden zelfs twee leiders van de groep opgepakt.

Intussen zegt de SSS te weten dat Mamman Nur achter de aanslag op het VN-gebouw zat. Nur maakt deel uit van Boko Haram en heeft connecties met Al Qaida. Zelf heeft Boko Haram al laten weten dat het banden heeft met Al Shabaab, een extremistische moslimbeweging die een goot deel van Somalië controleert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.