Birmees 'routeplan' sceptisch onthaald

Het regime in Birma is bereid om volgend jaar een nieuwe grondwet te laten uittekenen door een nationale conventie. Daarin moeten alle spelers zetelen, ook de oppositiepartij NLD. Dat bleek gisteren (maandag) op een ministerieel overleg in Bangkok. Veel waarnemers vrezen dat de Birmese junta enkel zichzelf wil legitimeren


Elf Aziatische en Europese regeringen spraken gisteren met de Birmese minister van Buitenlandse Zaken Win Aung in Bangkok over de politieke problemen in Birma. De Thaise Buitenlandminister Surakiart Sathirathai toonde zich na afloop positief verrast over de beloftes die zijn Birmese collega gemaakt had.

Volgend jaar wil de Birmese junta met alle politieke actoren een nationale conventie organiseren om een nieuwe grondwet uit te tekenen. Volgens Win Aung zouden alle acht sociale strata daarop uitgenodigd worden, waaronder academici, plattelandbewoners, militairen en politieke partijen. Ook de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi zou erbij zijn. Rangoon belooft dat de Birmese bevolking inspraak krijgt in het routeplan voor politieke verandering - wanneer de grondwet klaar is, zouden de Birmezen zich kunnen uitspreken in een referendum.

Volgens Surakiart zullen volgend jaar meer details worden vrijgegeven op de tweede ronde van het ‘Bangkok-proces’, zoals het internationale overleg met de Birmese junta gedoopt werd.

Birmese ballingen en mensenrechtengroepen waarschuwen voor de verwachtingen die het nieuws schept. Het idee voor een nationale conventie is immers niet nieuw. In 1993 startte de Birmese junta al eens een nationale conventie op met het doel een nieuwe grondwet uit te tekenen. In 1996 kwam er een einde aan het project toen de NLD zich terugtrok omdat haar vertegenwoordigers niet vrijuit mochten spreken.

Debbie Stothard van de mensenrechtengroep Alternative ASEAN Network on Burma, meent dat de conventie gedoemd is te mislukken zonder democratiseringsproces. Als het referendum gehouden wordt in een klimaat van politieke repressie en onderdrukking van de media, zal de nieuwe grondwet geen stuiver waard zijn, meent Stothard. Dat er een nieuwe datum is voor een nationale conventie die in 1996 spaak liep, is dus een kleine doorbraak.

De oppositiepartij NLD zal in ieder geval niet deelnemen aan enig overleg zolang haar leiders niet vrijgelaten worden. Nobelprijslaureaat en NLD-leidster Suu Kyi, die op 30 mei gearresteerd werd, zit nog steeds in de gevangenis. Win Aung verzekerde de deelnemers dat premier Khin Nyunt een goed contact onderhield met de gedetineerde Suu Kyi, maar weinig Birma-kenners hechtten enig geloof aan die uitspraak.

Naast Birma en Thailand doen Australië, Oostenrijk, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan en Singapore mee aan Bangkok-proces.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.