Barcelona hoofdstad van het Middellandse Zeegebied

De Unie voor het Middellandse Zeegebied (UvM) heeft de Spaanse stad Barcelona als uitvalsbasis gekozen. 43 landen zijn lid van de politieke organisatie die vrede, stabiliteit, veiligheid en welvaart nastreeft in de Euromediterrane regio. De organisatie treedt in werking vanaf 2009.
Alle EU-lidstaten zijn lid van de Unie, ook landen ten zuiden van de Middellandse Zee maken deel uit van de Uvm. Naast een secretaris-generaal uit één van de Zuidelijke lidstaten bevat het bestuur van de UvM vijf of zes secretarissen uit verschillende landen.
Onder andere Italië, Griekenland, Malta en misschien Turkije mogen een secretaris afvaardigen. Uniek is dat zowel Palestina als Israël de lijst vervolledigen. De UvM is de eerste unie waar Israëlitische en Arabische vertegenwoordigers deelnemen aan gezamenlijke projecten.

Israël enthousiast


Voor Israël is het de eerste keer dat het zetelt in een internationale organisatie van dit niveau. De Israëliërs reageren enthousiast: ze geloven dat de UvM van enorm groot belang kan zijn voor de vredesonderhandelingen gepland voor volgend jaar. De reacties in de Arabische wereld zijn iets sceptischer.
Een systeem van co-presidentschap tussen een land van de Noord- en de Zuidkust moet zorgen voor een eerlijke vertegenwoordiging. Voor de komende 2 jaar zullen Frankrijk en Egypte samen hun verantwoordelijkheid opnemen. Spanje hoopt in 2010 de fakkel van hun noorderbuur over te nemen. Dit zou betekenen dat België - eveneens Europees voorzitter in 2010 - geen grote rol van belang zal spelen in de Mediterrane Unie.

Concrete projecten rond de Middellandse Zee


De UvM wil stabiliteit in de regio nastreven en projecten ontwikkelen voor zonne-energie, eengemeenschappelijk transportbeleid, betere civiele bescherming en het voorkomen van milieuverontreiniging rond en op de Middellandse zee. De Europese Unie heeft in 2008 enkele euromediterrane projecten voor 27,7 miljoen euro gesteund. In 2009 trekt de EU dat budget op tot 32 miljoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.