Australische verkiezingscampagne nu helemaal in het teken van strijd tegen terrorisme

De bomaanslag van vorige week tegen de Australische ambassade in Indonesië heeft de verkiezingscampagne in Australië waarschijnlijk in een definitieve plooi gelegd. In de aanloop naar de stembusgang van 9 oktober kan premier John Howard nu volop inspelen op thema’s als de strijd tegen het terrorisme en nationale veiligheid - beleidsterreinen waarop hij goed scoort. Maar de discussie of de aanwezigheid van Australische troepen in Irak geen afbreuk doet aan de veiligheid van Australië, is nog niet beslecht.


Premier John Howard kondigde zaterdag aan dat Australië Indonesië 2,8 miljoen euro ter beschikking stelt voor het onderzoek naar de bomaanslag van donderdag. Bij de explosie van de bomauto voor de Australische ambassade kwamen minstens negen mensen om en vielen ongeveer 180 gewonden - allemaal Indonesiërs. Australische en Indonesische politiemedewerkers leggen een verband tussen de aanslag en de ideeën van de Jemaah Islamiyah (JI), een regionaal netwerk dat streeft naar de oprichting van een pan-islamistische staat in Zuidoost-Azië.

Op een Arabischtalige website waar de aanslag vrijdag werd opgeëist door die Jemaah Islamiyah, wordt Australië beschreven als een van de ergste vijanden van God. De daders zouden met de actie een rekening hebben willen vereffenen.

Australië nam vorig jaar samen met de VS en Groot-Brittannië het voortouw bij de invasie van Irak; het land heeft nog altijd ongeveer 850 soldaten ter plaatse. Howard stelt dat de troepen die Australië in Irak heeft, de dreiging van aanslagen tegen zijn land niet vergroten. Vorige week herhaalde hij nog eens zijn oude stelling dat Australië de controle over zijn toekomst uit handen geeft als we terroristen onze beslissingen over veiligheid en buitenlandse relaties laten bepalen.

Mark Latham, de voorman van de Arbeiderspartij en de belangrijkste uitdager van Howard en diens Liberale Partij, denkt daar anders over. Volgens hem zijn er voor het Australische engagement in Irak middelen ingezet die nodig zijn voor de opgaven die Australië in Azië wachten. Latham heeft zondag nog eens herhaald dat hij de troepen zal weghalen als hij de verkiezingen wint. Hij zegt wel dat Australië militaire bijstand en zelfs troepen zal aanbieden aan landen in Zuidoost-Azië om hen te helpen de netwerken van islamistische militanten op hun grondgebied uit te roken. Die belofte is waarschijnlijk vooral bedoeld om de kiezers duidelijk te maken dat ook de Arbeiderspartij een vuist wil maken tegen het internationale terrorisme. Door de bomaanslag lijkt de kans voor de Australische sociaal-democraten helemaal verkeken om de verkiezingscampagne toe te spitsen op de beleidsterreinen waarop zij sterk staan - gezondheid, onderwijs en welzijn.

Om de meerderheid in het parlement te veroveren, moet de Arbeiderspartij 13 extra zetels veroveren. Maar als de drie parlementsleden van de Australische Groenen herverkozen worden, kunnen de socialisten misschien ook een minderheidsregering op de been brengen. De Groenen stellen onverbloemd dat de aanslag op de ambassade in Jakarta volgens hen samenhangt met de rol die Australië in Irak speelt. In de opiniepeilingen doen ze het goed. De Arbeiderspartij en de Liberale Partij krijgen volgens die peilingen elk ongeveer evenveel stemmen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.