Argentijnse president roept op tot boycot tegen Shell

De Argentijnse president Néstor Kirchner heeft zijn landgenoten opgeroepen producten van Shell te boycotten. Kirchner uit daarmee zijn onvrede over de in zijn ogen onrechtvaardige stijging van de benzineprijzen.

Kirchner deed de ongebruikelijke oproep nadat Shell de benzineprijzen woensdag met 2,6 tot 4,2 procent verhoogde. Volgens het Brits-Nederlandse oliebedrijf is die verhoging nodig vanwege de wereldwijde stijging van de olieprijzen. Lokale concurrenten verhoogden hun prijzen echter niet.

De oproep van Kirchner kwam als een volslagen verrassing, terwijl hij uitleg gaf over de verstrekking van schoolkleding voor kinderen in arme buurten. De president riep consumenten op om Shell op ‘vreedzame wijze’ te negeren. Er is geen beter middel dan een nationale boycot door het volk, als iemand zijn macht misbruikt, aldus de president.

Kirchner bedankte bij de gelegenheid de twee grootste concurrenten van Shell in Argentinië, het Spaanse YPF-Repsol en het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobrás, omdat zij hun prijzen niet verhoogd hadden.

De Argentijnse regering maakt zich ook grote zorgen over de stijgende prijzen van andere producten, zoals vlees en constructiematerialen. Bijna de helft van de 37 miljoen Argentijnen leeft onder de armoedegrens. Voorspeld wordt dat de inflatie in het eerste kwartaal van 2005 op hetzelfde niveau uitkomt als in heel 2004. Toen was de inflatie 3,7 procent. De prijzen voor consumenten stegen in januari en februari van dit jaar met 2,5 procent en zullen naar verwachting deze maand nog 1 procent toenemen.

De prijsstijgingen beheersten deze week alle kranten in Argentinië. Kirchner had eerder al zijn onvrede uitgesproken over de buitensporige winstmarges die sommige bedrijven hanteren. Toen verwees hij ook al expliciet naar Shell, omdat dat bedrijf volgens hem niet meewerkt aan het economische herstel in Argentinië.

De president haalde ook uit naar de vleessector. Het is geweldig dat het goed gaat in de vleesindustrie en dat de export toeneemt, maar dat betekent niet dat de prijzen op de binnenlandse markt verhoogd moeten worden, zei Kirchner woensdag.

Sandra Andrada van het Centro de Educación al Consumidor, een consumentenorganisatie, is blij met de oproep van Kirchner tot een boycot van Shell. Wij zijn hier niet bij betrokken, maar we vinden dat de oproep precies op het juiste moment komt. Het is een waarschuwing voor andere bedrijven die continu hun prijzen op een dwangmatige manier verhogen, zegt zij.

Econoom Claudio Lozano van vakfederatie Central de Trabajadores Argentinos (CTA) noemt de boycot een interessante strategie. Hij vindt het niet te rechtvaardigen dat bedrijven die al grote winstmarges hanteren, hun prijzen blijven verhogen.

De prijsstijging is onnodig, zegt Lozano, omdat de bedrijfskosten hetzelfde zijn gebleven, de binnenlandse vraag niet gestegen is en de meeste bedrijven niet op volle capaciteit produceren. Ook is er geen salarisstijging geweest die de prijsstijging kan verklaren. De koopkracht is zelfs 15 procent lager dan voor de economische crisis die Argentinië in 2001 trof. Als de regering multinationals wil dwingen de prijzen binnen de perken te houden, dan is een boycot volgens hem niet genoeg. De regering zou ook antimonopolistische wetgeving moeten invoeren. (JS/ADR)








Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.