Amerikaanse tieners pessimistischer na 9/11

Ongeveer de helft van de Amerikaanse tieners vindt dat de oorlog tegen Irak een juiste beslissing is geweest. Maar de jongeren zijn na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 wel steeds pessimistischer geworden, blijkt uit een onderzoek dat gisteren (dinsdag) werd gepubliceerd.



In mei 2001 was 78 procent van de jongeren hoopvol en optimistisch over de toekomst. In mei 2002 was dat 73 procent en in mei 2003, toen het er op leek dat Amerika de oorlog in Irak ging winnen, steeg dat weer naar 75 procent. In de meest recente peiling daalde het optimisme naar 68 procent, blijkt uit het rapport State of Our Nation’s Youth.

Tieners zien niet dat er iets verbetert in Irak. Er zijn nog steeds bomaanslagen. Het lijkt op een hopeloze bezetting, zei Luis Leon (17) uit Florida bij de presentatie van het onderzoek dat in opdracht van de Horatio Alger Association of Distinguished Americans werd uitgevoerd.

Voor het onderzoek in mei 2004 werden ruim duizend scholieren tussen 13 en 17 jaar oud ondervraagt. Dat gebeurde vrijwel direct nadat foto’s gepubliceerd werden van Amerikaanse militairen die gevangenen mishandelden in de Abu Ghraibgevangenis in Bagdad.

Van de ondervraagde jongeren vond 44 procent het een goede beslissing om Irak binnen te vallen, 33 procent vond dat niet en 18 procent had geen mening. Opvallend is dat 51 procent van de blanke tieners de oorlog steunt, tegen slechts 29 procent van de Afro-Amerikanen en ‘Hispanics’, tieners van Latijns-Amerikaanse komaf. Van de jongens staat 53 procent achter de inval in Irak, van de meisjes 35 procent.

Het rapport laat ook zien dat jongeren geïnteresseerd zijn in de presidentsverkiezingen in november. Hoewel 30 procent zegt het verkiezingsnieuws niet te volgen en 37 procent zegt het ‘een klein beetje’ te volgen, zegt 33 procent het nieuws goed te volgen. De meeste ouders denken dat jongeren hun tijd vullen met muziek, tv-kijken, sport en videogames. Dat een derde van de jongeren erg geïnteresseerd is in de komende verkiezingen, is bemoedigend nieuws, concludeert het rapport.

Van de tieners gelooft 62 procent dat de uitkomst van de verkiezingen een ‘redelijk groot’ of ‘zeer groot’ verschil uitmaakt als het gaat om de toekomstige koers van het land. Een derde (34 procent) zegt sociale kwesties als het homohuwelijk en abortus bovenal belangrijk te vinden bij het bepalen van de zijn stem. Voor 29 procent is dat onderwijs en voor nog eens 29 procent is dat de oorlog in Irak.

Een van de meest opvallende uitkomsten is volgens de onderzoekers de hechte band die jongeren zeggen te hebben met hun familie. 92 procent van de jongeren zegt tenminste één ouder te hebben waarmee hij of zij goed kan praten over persoonlijke problemen. 72 procent van de tieners zegt goed of heel goed met hun ouders te kunnen opschieten en 51 procent kiest een van de familieleden als ‘rolmodel’. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.