Amerikaans mensenrechtenrapport “vooringenomen” (Amnesty International)

Na diverse overheden in Latijns-Amerika noemt ook Amnesty International het nieuwe mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken politiek vooringenomen. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt Washington ook dat het Amnesty-rapporten inzet om eigen stellingen te bewijzen.






Amnesty International is niet blij dat Washington onze rapporten gebruikt om oordelen te vellen over andere landen en de mensenrechtenkwestie te politiseren, zegt Carlos Mario Gómez, het hoofd van de Mexicaanse afdeling van de internationale mensenrechtenorganisatie.

Volgens Gómez oordeelt het rapport dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag vrijgaf extra hard over landen waaraan de VS een broertje dood hebben, zoals Cuba en Venezuela. Veel toegeeflijker is het dan weer ten opzichte van het door burgeroorlog verscheurde Colombia. Dat is nochtans momenteel heel waarschijnlijk het land met de ergste mensenrechtencrisis in de regio, klinkt het vanuit het Mexicaanse Amnesty-kantoor.

Diverse landen in Latijns-Amerika uitten al eerder hun ongenoegen over het rapport. In Venezuela, waar de regering slecht blijft scoren op gebied van mensenrechten, veegde vice-president José Vicente Rangel het van tafel als meer leugens en meer hypocrisie, en dus absoluut waardeloos.

Ook Honduras, Chili en Mexico uitten scherpe kritiek op het rapport. Mexico noemt het vooringenomen en unilateraal. Chili vindt de mening van de VS van beperkt belang en heel relatief, omdat we weten dat als het erop aankomt iets met geweld door te drukken, de VS negeren of vergeten dat mensenrechten zelfs maar bestaan, zegt Jaime Naranjo, het hoofd van de Chileense Parlementaire Comité voor de Mensenrechten. Honduras, waar veiligheidsdiensten volgens het rapport nog steeds buitengerechtelijke executies uitvoeren, vindt het rapport compleet ongeldig.

Die kritiek is zelf natuurlijk ook met een korrel zout te nemen. Ondanks de politieke vooringenomenheid schetst het rapport wel een vrij accuraat portret van de situatie in landen waar overheden niet graag herinnerd worden aan hun problemen met mensenrechten, zegt Gómez.

Maar ook hij zegt dat het Amerikaanse rapport jaar na jaar aan geldigheid verliest, omdat de VS niet bepaald het best ter wereld scoren op gebied van mensenrechten, en dus niet echt kunnen oordelen over wat in andere landen plaatsvindt. Ook het Amerikaanse Mensenrechtennetwerk, een coalitie van 160 niet-gouvernementele organisaties, hekelt de hypocrisie van de Amerikaanse overheid.

Beide mensenrechtengroeperingen herinneren eraan dat de VS vermeende terroristen vasthoudt op Guantánamo Bay in Cuba zonder hen officieel te beschuldigen of de mogelijkheid te geven zich goed te verdedigen. Het land weigert ook de internationale instrumenten te erkennen waarmee oorlogsmisdadigers berecht kunnen worden. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.