Algerijnse ondernemers willen af van moslimweekend

Algerijnse werkgevers willen het oude weekend op zaterdag en zondag terug. Algerije schakelde in 1976 over op donderdag en vrijdag omdat die laatste dag heilig is in de islam. Maar dat betekent dat er maar drie of vier dagen overblijven om zaken te doen met de belangrijkste handelspartners.
“De Algerijnse douane werkt niet op donderdag en vrijdag, terwijl de bemanning van buitenlandse schepen die aanmeren in Algerije, uitblaast op zaterdag en zondag”, moppert Larbi Ould Ahmed, een hoge ambtenaar van het ministerie van Financiën. Zelfs moslimlanden hebben in het algemeen voor vrijdag en zaterdag als wekelijkse rustdagen gekozen. “Dat wil zeggen dat onze handel minstens drie dagen stilligt. Op die manier kunnen we onmogelijk de internationale concurrentie aan.”

“Er is nog geen grondige studie gemaakt over het probleem, maar sommige schattingen van het verlies gaan tot 400 of zelfs 600 miljoen euro per jaar”, zegt Hacéne Amyar, een professor economie aan de
Mouloud Mammeri-universiteit in Kabylie. Amyar zwaait ook met een studie van de Wereldbank. Die zegt dat de Algerijnse economie met twee procent kan groeien als de Algerijnen weer net als vroeger op zaterdag en zondag niets doen.

Maar fundamentalistische regeringspartijen willen vasthouden aan de huidige regeling omdat die in de lijn ligt van wat de islam voorschrijft, zegt Hafid Azzouz, een journalist van het dagblad ‘L’Expression’. Sommige moslims vinden dat veranderen gewoon niet kan. Zaterdag behoort volgens hen exclusief aan de joden toe, en zondag aan de christenen.

Het debat over de juiste dagen voor het weekend “is taboe in Algerije”, oordeelt Azzouz. “Regeringsmedewerkers spreken er maar zelden over.” Maar werkgevers en werknemers binden de kat de bel aan.

Amyar vindt de keuze voor vrijdag en zaterdag een goed compromis. “Dat systeem kan makkelijk worden toegepast zonder dat de economie er bij inschiet.” Djamila Loukal, een vroedvrouw in het ziekenhuis van Beni Douala in Kabylie, is het daar helemaal mee eens. “Waarom blijft ons land vasthouden aan een aftands concept, terwijl andere islamlanden voor moderniteit kiezen?” vraagt ze zich af.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.