Aids verspreidt zich razendsnel in Rusland

Het aantal mensen met HIV en aids in Rusland neemt snel toe. Vooral onder de vier miljoen drugsgebruikers verspreidt het virus zich razendsnel, zeggen gezondheidsdeskundigen. Misschien gaat zelfs de economie lijden onder de epidemie.







Rusland telde begin dit jaar 300.000 HIV-geïnfecteerden. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het virus verspreidt zich vooral snel in de groep jongeren van 18 tot 29 jaar, zegt Natalja Ladnaja, een onderzoekster van het Federale Aidscentrum. Ze zegt dat het virus zich vroeger vooral een weg zocht via drugsgebruikers die geen schone naalden gebruikten bij het spuiten. Nu gebeurt dat vooral door seksueel contact. Bij meer dan 40 procent van de HIV-besmettingen die dit jaar gemeld werden, gaat het om jonge vrouwen die via seksueel contact besmet werden.

Volgens Ladnaja is het probleem zo ernstig, dat een demografische catastrofe dreigt die de economie kan schaden. De geboortecijfers in Rusland zijn laag en de verwachte levensduur is sterk afgenomen. Russische mannen worden gemiddeld niet ouder dan zestig, een leeftijd die ver onder het Europese gemiddelde ligt.

Officiële cijfers verwijzen alleen naar de gevallen die geregistreerd zijn door de autoriteiten, zegt Vadim Pokrovsky, hoofd van het Federale Aidscentrum. Sommige onafhankelijke organisaties schatten dat 1 procent van de Russische bevolking (tussen één en 1,5 miljoen mensen) besmet is met HIV.

Het is niet onwaarschijnlijk dat de epidemie zich hier op dezelfde manier gaat ontwikkelen als in Afrika, waar HIV ook in de eerste plaats door seks verspreid wordt, zegt Pokrovsky. Hij pleit voor een uitgebreide voorlichtingscampagne.

Regeringsfunctionarissen zeggen dat vier miljoen Russen regelmatig drugs gebruiken en dat drugsgebruik in de bloeiende jongerencultuur in de mode is.

De aids-epidemie staat in Rusland op het punt om over te springen naar de rest van de bevolking, zegt John Tedstrom, voorzitter van Transatlantic Partners Against Aids, een non-profit organisatie die zich richt op Rusland en een voormalige Sovjet-republieken. Ook Tedstrom schat dat ongeveer 1,5 miljoen Russen besmet zijn met HIV.

Volgens hem heeft de Russische regering tot nu toe geen adequate strategie ontwikkeld om het probleem aan te pakken. Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de inwoners van Moskou niet precies weet hoe HIV wordt overgedragen. Ruim 45 procent was er voor om HIV-patiënten te isoleren van de rest van de samenleving.

Voor aids-bestrijding is vooral meer geld nodig, zegt Tatyana Jaklovleva, één van de leden van een parlementaire werkgroep die zich bezighoudt met aids-preventie en -bestrijding. Dat geld zal voor een deel besteed moeten worden aan het bestrijden van vooroordelen, omdat die een effectief preventiebeleid in de weg staan. De Doema moet begrijpen dat het hier om een probleem gaat dat de samenleving kan ontwrichten, aldus Jaklovleva. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.