Aanslagen doen oorlogstaal klinken in Colombia

In Colombia zijn bij twee afzonderlijke aanslagen, vermoedelijk gepleegd door de rebellenbeweging FARC, dit weekend 22 regeringssoldaten omgekomen. De aanslagen komen er terwijl de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse overheid en de FARC-rebellen volop aan de gang zijn. Inmiddels klinkt er harde oorlogstaal bij president Santos: ‘Blijf schieten tot het conflict voorbij is!’

  • CC Kozumel In Colombia vinden regelmatig protesten plaats tegen het binnenlandse conflict dat al bijna vijftig jaar aansleept. CC Kozumel

De eerste aanslag vond plaats op zaterdag 20 juli, de nationale feestdag van Colombia, in het zuidwesten van het land, in het departement Caquetá. Hierbij kwamen zeven soldaten en zes rebellen om. In het zuidwesten staat de FARC traditioneel sterk. 

Regering beantwoordt geweld met geweld

De tweede aanslag vond plaats in het departement Arauca in het oosten van Colombia, waar vijftien soldaten het leven lieten. De soldaten bewaakten er een pijpleiding toen ze werden aangevallen door zo’n zeventig rebellen. Arauca herbergt ongeveer 30 procent van alle Colombiaanse olie. Twaalf rebellen werden gearresteerd in een actie van het Colombiaanse leger, zes rebellen kwamen om. Het is niet duidelijk of de FARC achter beide aanslagen zit of dat andere rebellengroepen betrokken zijn.

‘De instructie voor onze gewapende troepen is als volgt: stop niet met schieten totdat dit conflict ten einde is. Door gebruik van geweld gaan we dit moment sneller bereiken’, stelt president Juan Manuel Santos naar aanleiding van de aanslagen.

Vijf miljoen ontheemden

Tussen de overheid en verschillende links georiënteerde rebellengroepen, waarvan FARC de grootste is, is al bijna vijftig jaar een conflict aan de gang. Als gevolg hiervan telt Colombia het hoogste aantal interne ontheemden ter wereld, volgens het Internal Displacement Monitoring Centre tussen de 4,9 en 5,5 miljoen.

De FARC claimt te strijden ter bescherming van de bevolking tegen overheidsgeweld en om het socialisme in Colombia te installeren. Naar mate het conflict vorderde werd de FARC vooral berucht vanwege banden met de georganiseerde misdaad, drugshandel en de handel in gegijzelden.

Vredesonderhandelingen?

De aanslagen vinden plaats terwijl in de Cubaanse hoofdstad Havana de tiende ronde van  vredesonderhandelingen tussen de FARC-rebellen en de Colombiaanse overheid is begonnen. ‘Het conflict in Colombia nadert zijn einde’, zo beweerde de belangrijkste FARC-onderhandelaar Ivan Márquez vorige week nog aan BBC.

Het is nog niet duidelijk wat voor gevolgen de aanslagen zullen hebben voor de onderhandelingen. Santos liet zich alvast kritisch uit tegen Adital: ‘Hoe kan ik met de FARC onderhandelen terwijl zij zulke acties uitvoeren?’ Bij eerdere onderhandelingen dit jaar die eveneens in Havana plaatsvonden, werden grote vorderingen gemaakt. De FARC kondigde op de eigen website op 27 mei aan dat beide partijen tot een overeenkomst waren gekomen op de voor de FARC ideologisch belangrijke thema’s zoals landhervorming en sociale voorzieningen.

Volgens Time is president Santos intern onder vuur komen te liggen vanwege de onderhandelingen met de FARC en andere rebellengroepen. Hij zou teveel toegevingen gedaan hebben in Havana. Santos, die nog één keer herkozen kan worden in de verkiezingen van 2014, dreigt voorbij gestoken te worden door zijn neef, Francisco Santos. Francisco Santos staat bekend als een hardliner die conservatiever is dan president Santos zelf. De huidige harde taal van de president zou deels ook vanuit dit perspectief te verklaren zijn. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.