© Ueslei Marcelino / Reuters
Analyse

Lula wil Amazonewoud en inheemse bewoners beschermen, maar kán hij dat ook?

Braziliaans president Lula da Silva wil tegen 2030 álle ontbossing in het Amazonewoud een halt toeroepen. Maar hoe realistisch is die ambitie met een oerconservatief parlement? ‘De situatie is nu veel erger dan bij de start van Lula’s eerste ambtstermijn.’
© Reuters
Interview

Archeologie in de Amazone: ‘Mens en natuur zijn hier al duizenden jaren met elkaar verweven’

Het Amazoneregenwoud is de ultieme wildernis. Hier heerst de natuur, groots en meedogenloos, in al haar glorie. Dit was en is geen plaats voor landbouw of voor de mens, op een handvol jagers en verzamelaars na. Of toch? Recent archeologisch onderzoek heeft dit beeld volledig op zijn kop gezet. 
Peter Speetjens
Analyse

De digitale dictator van Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro presteerde begin oktober onverwachts goed bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Een van Bolsonaro’s cruciale wapens daarbij is zijn wijdverbreide digitale netwerk, waarin een hoofdrol weggelegd is voor nepnieuws en propaganda.
© Peter Speetjens
Analyse

De paradox van São Paulo: veel rivieren, weinig drinkwater

Onder het beton en asfalt van São Paulo liggen honderden rivieren begraven. En toch onderging deze Braziliaanse miljoenenstad recent de derde grootste droogte in tien jaar. Journalist Peter Speetjens doet het verhaal van de stad vol water die vreest voor een tekort aan drinkwater.
Amanda Perobelli / Reuters
Analyse

Wie stopt “fout goud” uit Brazilië?

Wie goud koopt, zou moeten kunnen weten waar het gewonnen werd. In theorie, ten minste. In Brazilië was bijna de helft van de goudproductie in 2020 illegaal. MO* onderzocht waar het misgaat.
Vinícius Mendonça/Ibama (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Illegale goudzoekers maken mensen ziek en blauwe rivieren bruin

De Tapajós stond bekend als de blauwste rivier van de Amazone, maar die tijd lijkt definitief voorbij. 20.000 illegale goudzoekers trokken de voorbije jaren Terra Yanomami in Brazilië binnen. Ze kappen er bos en vergiftigen rivieren met kwik. En de regering-Bolsonaro, die vindt het allemaal goed.
© Reuters / Michael Regan
Analyse

Het miljardenspel van Engels topvoetbal

Bijna alle clubs in de Engelse Premier League, op vier na, zijn inmiddels eigendom van een buitenlandse miljardair. En die eigenaars zijn vaak geen millimeter minder controversieel of autoritair dan Vladimir Poetin himself. Wanneer gaan de fans hun sport terugclaimen?
IDF Spokesperson's Unit / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Interview

Voormalig Mossad-agent Yossi Alpher: ‘Voor Israël begint de oorlog in Oekraïne in Syrië’

Israël bevindt zich in een spagaat wanneer het gaat over de oorlog in Oekraïne. Enerzijds is het een trouwe bondgenoot van de VS en het Westen, anderzijds onderhoudt het goede relaties met zowel Rusland als Oekraïne. MO* sprak met Yossi Alpher, ex-agent van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.
© Ueslei Marcelino / Reuters
Analyse

Als houtkap tot 2028 voortraast, valt er in 2030 niet veel meer te beschermen

De hoeraberichten over bossen volgen elkaar op: de klimaattop in Glasgow bracht in november een ambitieus akkoord tegen ontbossing voort, en de Europese Commissie wil de import van producten uit ontboste gebieden tegengaan. Maar is dat allemaal wel genoeg?
© Reuters / Mohamed Azakir
Analyse

‘In Libanon werd de staat een vehikel voor zelfverrijking’

De terugkeer van de staat zal in Libanon nog even op zich doen wachten. De 15 jaar durende burgeroorlog verzwakte de overheid, waarop die volledig leeggezogen werd door de politieke en financiële elite. Wat rest is een geraamte, een staat in naam, die zijn burgers amper elektriciteit kan bieden.
Kristoffer Trolle (CC BY 2.0)
Commentaar

Spionageschandaal: ‘Israëls Pegasus bedreigt democratieën wereldwijd’

Israël maakt zich druk over de boycot van ijsproducent Ben & Jerry’s, stelt MO*journalist Peter Speetjens vast. De rest van de wereld richt de verontwaardiging op de Pegasus-spyware die Israël verkocht aan autoritaire regimes. ‘De boycot en Pegasus vloeien allebei voort uit de militaire bezetting.’
Odair Leal/Amazônia Real/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Analyse

Aruká Juma, het gezicht van een falend Braziliaans coronabeleid

De dood van Aruká Juma, de laatste mannelijke telg van zijn volk, staat symbool voor het falende beleid van de Braziliaanse regering. Sterker, het beleid van president Bolsonaro heeft het afgelopen jaar de verspreiding van het virus in feite bevorderd.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.